Инициализация на шибидах
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
6 мнения
• Страница 1 от 1
- Sasho_snegorina
- Потребител
-
Инициализация на шибидах
Здравейте, колеги! Смених си шибидаха на е39-ката и сега се нуждае от обучаване. Всичко е сглобено и остава да закача електромотора с предавката, но преди да го закача исках да видя колко оборота прави, преди да спре във всяка позиция. Ето и какво е положението:
При свален електромотор + предавка:
-натискам копчето за придвижване напред, мотора работи 35 секунди и спира (около 40-50 оборота)
-натискам копчето за придвижване нагоре, мотора работи 35 секунди и спира (около 40-50 оборота)
-натискам копчето за придвижване назад и не става НИЩО.
Чрез въртене на ръка видях колко оборота са нужни, за да се извърши целия цикъл м/у крайните позиции. От крайна задна позиция, до повдигнато положение (tilt) са точно 14 оборота.
Страх ме е да закача мотора в това състояние на мястото му, че ще изпочупи щипките, а току що съм монтирал новия.
Четох всички налични теми за обучение и инициализация на шибидаха на е39, но нищо не ми върши работа, дори и да закарам шибидаха в крайна позиция, при задържане 10 секунди на копчето, мотора ще направи поразия. Крайните позиции се отчитат посредством ъгъл на завъртане на ротора, но как разбира точно кое са крайните позиции, за да ги запамети? Някакви идеи? Благодаря предварително!
При свален електромотор + предавка:
-натискам копчето за придвижване напред, мотора работи 35 секунди и спира (около 40-50 оборота)
-натискам копчето за придвижване нагоре, мотора работи 35 секунди и спира (около 40-50 оборота)
-натискам копчето за придвижване назад и не става НИЩО.
Чрез въртене на ръка видях колко оборота са нужни, за да се извърши целия цикъл м/у крайните позиции. От крайна задна позиция, до повдигнато положение (tilt) са точно 14 оборота.
Страх ме е да закача мотора в това състояние на мястото му, че ще изпочупи щипките, а току що съм монтирал новия.
Четох всички налични теми за обучение и инициализация на шибидаха на е39, но нищо не ми върши работа, дори и да закарам шибидаха в крайна позиция, при задържане 10 секунди на копчето, мотора ще направи поразия. Крайните позиции се отчитат посредством ъгъл на завъртане на ротора, но как разбира точно кое са крайните позиции, за да ги запамети? Някакви идеи? Благодаря предварително!
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 M5
Re: Инициализация на шибидах
Sasho_snegorina написа:...но как разбира точно кое са крайните позиции, за да ги запамети? Някакви идеи? Благодаря предварително!
Като усети по-голямо съпротивление, както го правят щората на задното стъкло и страничните стъкла. Което прави меренето на времена без товар на мотора безмислено, но пък щом те кефи

- Sasho_snegorina
- Потребител
-
Точно от там мислех, че взима сигнал за крайната позиция - от съпротивлението при натоварен електродвигател. Идеята е, че в момента копчето назад не извършва никаква функция, за да започна с инициализацията на крайните позиции. Просто искам мнение от хора, които са се сблъсквали с този проблем. Не искам да монтирам всичко и ако електрониката не е направена така, че да спира напрежението към електродвигателя при повишено съпротивление, да счупя и здравите водачи.
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 M5
При инициализацията трябва да отвориш шибедаха на горе от средния бутон. Като се отвори, натискаш и задържаш средния бутон за около 10сек. Това ще ти инициализира шибедаха и би трябвало всички бутони да заработят и тогава натискаш и задържаш бутона за затваряне за около 3мин, като през това време ще се отваря, затваря и разни други движения, докато си хареса позициите.
- Sasho_snegorina
- Потребител
-
Колега, точно това отваряне нагоре ме притесняваше, без да си знае крайната позиция и не знаех, че изключва автоматично при повишено съпротивление. Преди да видя 2-рото ти мнение за всеки случай реших да симулирам натоварване чрез външна сила (тресчотка, която влизаше в аварийния отвор за шестогран. При натискане на бутона нагоре (tilt) + приложен ръчен товар с тресчотката, механизма спря. След това преброих оборотите, които извършва до крайните си позиции и всичко беше перфектно. Монтирах механизма и всичко се движи идеално. Вече си имам напълно работещ и функциониращ стъклен шибидах. Благодаря много за помощта, колега!
Да попитам, при мен шибидаха не се отваря нагоре. Натискам нагоре копчето но вместо да се отвори нагоре се плъзва докрай назад. Явно иска някакъв вид обучение но до колкото прочетох по-горе първата стъпка е да се отвори нагоре, при мен обаче не иска ;(
6 мнения
• Страница 1 от 1