Скъсяване на болтове за джанти
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- Tobi
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е46 316i,323ci e39 520i
- Детайли за колата: Кармъзъ
Скъсяване на болтове за джанти
Здравейте, днес сложих 18 ските, но когато тръгнах отпред,от дясно започна едно жестоко стържене на ламарина.Първо помислих,че проблема е в ламарината (опира в диска),но се оказа,че болтовете идват твърде дълги и опират.Преди съм нямал проблем.Същата джанта и гума гумаджията ми каза,да отида да ми скъсят болтовете и нещата ще се оправят.Въпроса ми е,дали самите болтове си имат определено място в случая са разместени, или наистина се налага да ги скъся? Дали ще има проблем,когато са по къси,примерно да се развият или нещо подобно.Моля ви,дайте ми съвет. 

- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Re: Скъсяване на болтове за джанти
Tobi написа:Здравейте, днес сложих 18 ските, но когато тръгнах отпред,от дясно започна едно жестоко стържене на ламарина.Първо помислих,че проблема е в ламарината (опира в диска),но се оказа,че болтовете идват твърде дълги и опират.Преди съм нямал проблем.Същата джанта и гума гумаджията ми каза,да отида да ми скъсят болтовете и нещата ще се оправят.Въпроса ми е,дали самите болтове си имат определено място в случая са разместени, или наистина се налага да ги скъся? Дали ще има проблем,когато са по къси,примерно да се развият или нещо подобно.Моля ви,дайте ми съвет.
По скоро джантите не са за твоето БМВ и вероятно отворите идват плитки. Сравни ги със старите! Нищо не ти пречи. Да не е да си слагал фланци преди
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Tobi написа:...Дали ще има проблем,когато са по къси,примерно да се развият или нещо подобно.Моля ви,дайте ми съвет.
Защо да има проблем?

После хвани новата джанта и направи същото.
Вероятно ще стърчи повече и разликата от няколко милиметра можеш да я изрежеш, като оставиш мааалко повече колкото да има (1-2мм да речем). Няма да опира тогава. Също брой колко оборота прави болта при завиване докрай. Ако направи 8-9 оборота някъде, считай, че е хванал докрай във фланеца на главината

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Теоретично погледнато 5 навивки на болтовете са ти напълно достатъчни от гледна точка на якост, но тъй като често болтовете се завиват често от гумаджии, които бързат и има шанс да ти заоблят първата навивка на резбата е хубаво да имаш 6 до 7 навивки минимум. По принцип и самите главини са направени така, че 7 навивки се навиват безгрижно.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Tobi
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря ви за отговорите.Джантите са style 135 с тях купих колата декември месец и нямаше никакви проблеми.Минах на 16-ски,понеже гумите бяха летни.Както писах по горе джантите и гумите са същите,дори са на същото място лява-дясна както и болтовете.Гумаджията ги измери и каза да ги намаля със 2 стъпки.Утре ще ходя при някой стругар и дано, нещата да се оправят.До колкото разбрах,няма да има проблем,след като се намалят. 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Ами няма да има проблем с къси болтове.
По-скоро при дълги болтове би имало проблем, когато дължината на резбовото съединение е неколкократно по-малка от останалата част до главата на болта. Сещаш се - радиалните натоварвания на колелото водят до по-осезаемо поклащане на болта, което би довело по-лесно до саморазвиване. Затова и хората, когато слагат дебели фланци обикновено минават към шпилки вградени във фланеца (а не дъъълги болтове към джантата). Това е
По-скоро при дълги болтове би имало проблем, когато дължината на резбовото съединение е неколкократно по-малка от останалата част до главата на болта. Сещаш се - радиалните натоварвания на колелото водят до по-осезаемо поклащане на болта, което би довело по-лесно до саморазвиване. Затова и хората, когато слагат дебели фланци обикновено минават към шпилки вградени във фланеца (а не дъъълги болтове към джантата). Това е

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- stefan_suny
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330xi
Вероятно поредния гумаджия дето стяга с гайковерта на "колкото може" и като го питаш защо, казва "за по сигурно да не се развие"...... Щом са същите джанти със същите болтове, най вероятно болтовете са затегнати зверски и са сплескали джантата, като сещаш се - ако са били на ръба и 1 десета повече и започва да стърже. Скъси ги с 1-2 стъпки както казват колегите и няма да имаш проблеми. Иначе 110Nm....
- Tobi
- кандидат ентусиаст
-
stefan_suny написа:Вероятно поредния гумаджия дето стяга с гайковерта на "колкото може" и като го питаш защо, казва "за по сигурно да не се развие"...... Щом са същите джанти със същите болтове, най вероятно болтовете са затегнати зверски и са сплескали джантата, като сещаш се - ако са били на ръба и 1 десета повече и започва да стърже. Скъси ги с 1-2 стъпки както казват колегите и няма да имаш проблеми. Иначе 110Nm....
Точно това ми каза гумаджията.Трябвало да бъдат много стегнати, специално тези джанти доста се развивали.

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
никога повече не ходи при такава аграрни гумаджии, тва е извода от ситуацията
преебал ти е джантите, скъсява си болтовете... недай си боже да ти трябва да ги развиеш за спукана гума или пък ако караш по екстремно може да видиш как джантата ти продължава в посока различна от колата (проверено)
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
преебал ти е джантите, скъсява си болтовете... недай си боже да ти трябва да ги развиеш за спукана гума или пък ако караш по екстремно може да видиш как джантата ти продължава в посока различна от колата (проверено)
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Tobi написа:stefan_suny написа:Вероятно поредния гумаджия дето стяга с гайковерта на "колкото може" и като го питаш защо, казва "за по сигурно да не се развие"...... Щом са същите джанти със същите болтове, най вероятно болтовете са затегнати зверски и са сплескали джантата, като сещаш се - ако са били на ръба и 1 десета повече и започва да стърже. Скъси ги с 1-2 стъпки както казват колегите и няма да имаш проблеми. Иначе 110Nm....
Точно това ми каза гумаджията.Трябвало да бъдат много стегнати, специално тези джанти доста се развивали.Днес когато развивах болтовете единият не щеше да мърда.Ползвах тръба и болта се скъса,явно е бил доста стегнат.Добре че, имах един резервен в багажника,скъсихме ги,нещата се оправиха.Благодаря на всички за бързите и изчерпателни отговори.
Трябва да е много стегнато, ако караш със стоманени джанти. Там си натягай колкото искаш, но алуминия най-вероятно са ти го прецакали. Има и вариант да се е разтеглил болта - случвало ми се е не на джанта, а на друг детайл. Издължава се леко и изтънява в разтеглената зона. Ако си скъсал един болт, значи може и другите да са се разтегнали. Направи си тест - развий един болт от другите джанти, които не са пипани от тези гумаджии и сравни дължините! Има ли разлика, изхвърляш дългите болтове. Ако вече са скъсени, измери в колкото може повече места диаметъра на резбата! Ако се различава - хвърляш болтовете и взимаш от някой гумаджия на старо болтове. Повечето имат в изобилие. Хубавото е, че са оригинални.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Аз също бих сравнил внимателно болтовете с оригинални! Ако всичко е както трябва с тях,бих сменил джантите!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ildivvy написа:Аз също бих сравнил внимателно болтовете с оригинални! Ако всичко е както трябва с тях,бих сменил джантите!
Защо?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Ами ако наистина има някакво смачкване в местата за завиване на болтовете,ще се притеснявам да ги сложа! Нали ще е изтънено там? Ако изтъняването е някакви десети,добре,няма проблем,но не вярвам оригинално болтовете да влизат толкова близо до задната страна! Може би иска малко измервания!
Ex: 96' BMW318ti

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
https://youtu.be/OqlY-82QmCM
ето нагледно защо човек или сам трябва да си ги стяга или само при проверен гумаджия
ето нагледно защо човек или сам трябва да си ги стяга или само при проверен гумаджия
14 мнения
• Страница 1 от 1