След добавка за спиране на теч на р. казанче, спря парното

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

След добавка за спиране на теч на р. казанче, спря парното

Мнение от abracadabra » 09 Дек 2016, 21:14

Колеги, яко го закъсах. Течеше разширителното казанче..., но май от "О" пръстени на маркучи, тройник или друго, но не беше толкова много. И аз за да го спря сипах добавка "Holts Radweld" която се сипва на студено. Работи колата 30 мин. на пуснато парно на празен ход. И като почнах да я карам, гледам че няма парно....
Съвсем лееко. Но си е като да няма. То и преди не беше много силно, и правих промивка с Бардал. И някъде тръгна. Но пък текна от казанчето. Сега спрях май казанчето, па спря и парното...... Луда работа. То, сега толкова ли да е проблемно радиаторчето, че от добавката да се запуши....? Или клапата, тази на маркучите отиващи в него? Вече не знам. Дори и представа си няма колко е трудно смяната на радиаторчето.... то, сигурно се сваля табло... Не намерих и тема тук, или клип в ю-тюб... Цена при майстор, цена на радиаторче... Абе,...
много ме е яд. Преди беше някъде пооправило и имаше някакво парно...
Колеги, дайте съвет, какво да правя...? Не може зимата без парно.
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Re: След добавка за спиране на теч на р. казанче, спря парно

Мнение от boris » 09 Дек 2016, 21:20

Да, лесно се запушва, дори и без добавки.
Смени си го, ново също не е чак толкова скъпо.
Не се сваля таблото за смяна на радиаторчето, само панела с пепелника и джобчето над него.
И друг път си сменяй това от което е проблема, а не тъпчи колата с глупости.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 09 Дек 2016, 21:54

boris написа:И друг път си сменяй това от което е проблема, а не тъпчи колата с глупости.

Много точно казано! Все пак колата не я правиш за продаване (не че тогава е ок). Гледай да "лекуваш" причината, а не симптома.

Сега вкарваш колата в гараж, точиш старата гняс, правиш няколко промивки на системата, сменяш счупените неща и сипваш качествен антифриз. Така ще си решиш проблема веднъж за винаги. Ако си сравнително сръчен би трябвало за 1 ден да си готов, ако труда е от тебе мисля че 100 кинта ще ти стигнат, ако ходиш на майстор вече много зависи от него... :bchug: :bchug:
Tires are evil - destroy them all ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 09 Дек 2016, 22:27

Колеги, а има ли някъде от къде да видя за смяната на радиаторчето?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cmdkick » 09 Дек 2016, 22:42

Може да пробваш както колегата "boris" казва. Иначе със сваляне на таблото: http://www.bimmerforums.com/forum/showt ... l-question

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 09 Дек 2016, 22:55

на линка на отварям картинките....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cmdkick » 09 Дек 2016, 23:36

Е ти накрая ще кажеш елате да ми го смените и да ми заредите резервоара до горе. Пробвай да се регистрираш, ако пак не стават сигурно ги няма вече, все пак са на 8 години.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 10 Дек 2016, 0:12

Може да опиташ само да разкачиш радиаторчето от системата и да го промиеш под налягане с вода от чешмата (в двете посоки). На Рено19-ките им се запушва радиаторчето най-редовно. Има едни финтифлюшки за турбуленция вътре в тръбичките на радиаторчето и сечението през което минава водата е малко - много лесно се запушва, предвид че на всичките r19 антифризът им е някаква боза от ръжда и гнилоч. Един колега ми разправяше, че преди имал такова Рено -> закачил към радиаторчето маркуч с вода от чешмата и го промил много здраво, даже без да го сваля от колата и проблемът изчезнал.
Radweld не е чак "боклуци" - мисля, че е на основата на нещо органично, като смлян джинджифил. Когато частици от него излязат извън охладителната система, те изсъхват и си увеличават обема, така затварят пролуката. На същия принцип сигурно сте чували, че навремето е било популярно аварийното лекуване на малки течове в охладителната система с "добавка" червен пипер. И не му се притеснявайте чак толкова на червения пипер - виждал съм и в Порше-форума да го обсъждат (и да го ползват).
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 10 Дек 2016, 10:32

Колега dreadx , благодаря, промивката в двете посоки е добра идея. Аз съм правил това вече на радиаторчето(то така и не грееше и преди много добре). И, теча май се появи след опит за прочистване точно на радиаторчето(промивах и с Бардал системата). Пусках вода от чешмата (но, само в едната посока, което е грешка, явно и в двете е много по-добре). Тогава си спомням че изтече малко черна вода, и после се течеше бистра... Но, това което ми казваш, за в двете посоки -мисля че ще го направя. Доста ме е измъчило това парно, два пъти съм сменял покрай тея процедури антифриза..... :| . Другото е че клапата също ми я ремонтира един приятел майстор(със силикон върху гумичката и малко изолирбанд на оста на клапана), щото била с вода пропуснала и в горната част. Така щяла да се закрепи дълго време да кара. Та си мислех че да не би и там да е залепила....от добавката? Може и да не е....,-ама.

То, ако радиаторчето се сваля без да се маха таблото(както каза по-горе колегата), и ако не е толкова трудно, бих отишъл в сервиз и да слагат ново(пък дано да е там проблема).

Колега cmdkick, (дал си ми добри съвети досега, е май за копчето със снежинката не съм сигурен, но съм благодарен, нали за това е форума и се надявам да си помагаме и за напред), дори и с регистрация не се отварят снимките в bimmerforums. Ползата е че се регистрирах и там, мисля че е много полезен форум и този :yes: . Но, това е за сваляне на таблото... Ако се прави(дано не), няма аз да го правя. Бих го правил това с сваляне на пепелника и джоба в конзолата и да го извадя оттам радиаторчето(тук вече бих се радвал на добро обяснение, ако има такова).

Мисля че темата е важна, често съм чувал за пукнати казанчета на Е46-ци, и проблеми с парното. А много не открих по темата тук във форума. Така че ще я следя с интерес. Както и ще докладвам за моята одисея с този проблем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от boris » 10 Дек 2016, 11:45

Не си открил много по темата, защото не си търсил.
Същото се отнася и за смяната на радиаторчето на парното, има теми в които е обяснено на дълго и широко.
Пък нека, който иска да сваля и таблото.

Една от темите с линк към снимки и т.н.
viewtopic.php?f=34&t=399430&p=4157068&hilit=%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE#p4157068

Ама нали сме търсили ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 10 Дек 2016, 13:53

Не, че искам да те плаша, но освен гореизброените проблеми, най- вероятно те очакват още. Ще се наложи да обърнеш внимание на клапана, за който беше писал, но и на термостат, който най- вероятно ще остане затворен в най- неподходящия момент. Преди 20 год, когато за последно съм използвал подобна присадка, на опаковката изрично пишеше, да се махне термостата и да се шунтира радиаторчето на парното. Така че.... очаквай изненади!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от boris » 10 Дек 2016, 14:03

Ако си говорим конкретно за добавките, единствения случай, в които бих я ползвал е, ако съм на дълъг път, и прокапе по пътя, и да няма никакъв друг вариант за ремонт. Верно е спират течове, но и доста главоболия предизвикват. Да не говорим, че там където капе и добавката го позапуши, процеса по нарастване на пукнати,разрушаване на материал или друга причина за първоначалото прокапване си работи, и следващия случай не прокапва, ами направо се получава пробив и тогава няма какво да те спаси. Е изключвам пътната помощ.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 11 Дек 2016, 11:54

Благодаря, тази тема е супер:
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=1095698
Каквото-това, ако излезе нещо друго и него ще правим... е, все пак това е и най-негативния вариант на нещата.
Ще пиша до къде съм стигнал с ремонта.

Колеги, и един въпрос: Ако натисна копчето със снежинката(при зададени 32гр.) почва шум(вероятно компресора се включва). Но, пък четох че не трябвало да се включва компресора при зададена такава температура в купето и навън е студ 2гр. Моя защо се включва?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320ci 150hp

Мнение от BMW_320CI » 11 Дек 2016, 12:10

abracadabra написа:Благодаря, тази тема е супер:
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=1095698
Каквото-това, ако излезе нещо друго и него ще правим... е, все пак това е и най-негативния вариант на нещата.
Ще пиша до къде съм стигнал с ремонта.

Колеги, и един въпрос: Ако натисна копчето със снежинката(при зададени 32гр.) почва шум(вероятно компресора се включва). Но, пък четох че не трябвало да се включва компресора при зададена такава температура в купето и навън е студ 2гр. Моя защо се включва?

Датчика за външна температура, показва ли реано температурата навън?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 12 Дек 2016, 10:03

Датчика например при 0 градуса може би показва -2. Нещо такова. Може би плюс-минус 3 градуса. Не мисля че е толкова голяма разликата.

Назад към E46