Така ли трябва да работи стъпковия мотор (видео)
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
5 мнения
• Страница 1 от 1
- hacker4eto1
- ентусиаст
-
- Кара: Сива Бима
- Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
- Детайли за колата: Лачена
Така ли трябва да работи стъпковия мотор (видео)
Колеги имам питане което е придружено с видео материал,това както повечето ще го познаят е стъпковия мотор на м52 или м54туб двигателите, питането ми е конкретно така ли трябва да работи това чудо на техниката...
Боря се тука с един проблем:
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=34&t=371099
Извинявам се на модераторите ,за новата тема но ми е спешно и искам бърз отговор и така ще го видят повече хора вместо да пиша в старата тема която ще си я довърша до край...
Та мотора съм го свалял и преди да го чистя ,днес реших пак да го направя и с удивление разбрах ,че преди като го свалях нямаше такива чаткания толкова свободно ,а си беше стегнат и не правеше така..
Ето видеото.
http://vbox7.com/play:8eb3fdbfe9
Мотора е със 3 края на буксата си и мисля ,че е с пружина която май работи щом с отверката като го мърда се прибира...
Големият въпрос е да търся ли НОВ(2 ра ръка) или стъпковият е идеално изчистен

Боря се тука с един проблем:
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=34&t=371099
Извинявам се на модераторите ,за новата тема но ми е спешно и искам бърз отговор и така ще го видят повече хора вместо да пиша в старата тема която ще си я довърша до край...
Та мотора съм го свалял и преди да го чистя ,днес реших пак да го направя и с удивление разбрах ,че преди като го свалях нямаше такива чаткания толкова свободно ,а си беше стегнат и не правеше така..
Ето видеото.
http://vbox7.com/play:8eb3fdbfe9
Мотора е със 3 края на буксата си и мисля ,че е с пружина която май работи щом с отверката като го мърда се прибира...
Големият въпрос е да търся ли НОВ(2 ра ръка) или стъпковият е идеално изчистен

- hacker4eto1
- ентусиаст
-
Re: Така ли трябва да работи стъпковия мотор (видео)
С доста четене сам си отговорих на въпроса и да изкажа какво научих .
Когато е добре почистен мотора трябва да издава точно такива звуци ако се клати и не "трака" значи има нужда от чистене.
Важно е да няма радиален луфт голям като се трака на горе на долу а не както аз го тракам на ляво на дясно.
Тук намерих информация за е39 528 като мотора пак е м52 и пише това:

Накратко тоя мотор "жужи" и трепти а не се върти в кръг, за това имаме 3 края.
Това е съпротивлението което го дават за тоя мотор.
За моят мотор намерих тези стойности.

А тук гаджето реши да чукни едно рамо и да измери съпротивлението на моторчето и ето какво показа уреда.
ПИН: 1 и 2

ПИН: 2 и 3

А на пин 1 и 3 трябва да е двойно съпротивлението.

П.П ако модераторите решат може да изтрият темичката понеже си отговорих на въпроса
Когато е добре почистен мотора трябва да издава точно такива звуци ако се клати и не "трака" значи има нужда от чистене.
Важно е да няма радиален луфт голям като се трака на горе на долу а не както аз го тракам на ляво на дясно.
Тук намерих информация за е39 528 като мотора пак е м52 и пише това:

Накратко тоя мотор "жужи" и трепти а не се върти в кръг, за това имаме 3 края.
Това е съпротивлението което го дават за тоя мотор.
За моят мотор намерих тези стойности.

А тук гаджето реши да чукни едно рамо и да измери съпротивлението на моторчето и ето какво показа уреда.
ПИН: 1 и 2

ПИН: 2 и 3

А на пин 1 и 3 трябва да е двойно съпротивлението.

П.П ако модераторите решат може да изтрият темичката понеже си отговорих на въпроса

- bigfinger
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 316i E46 N42B18
Колега шума не е от "стъпковия мотор".
Малко пояснение, стъпков идва от това че се управлява на стъпки. Всеки стъпков мотор има поне 4 извода, пинове.
Тези "мотори" да наречем се управляват честотно, затова чуваш жужене на контакт.
Ако имаш проблеми с този елемент да нарека, Ще имаш симптоми като:
Нестабилен празен ход.
Загасване двигателя при отнемане на газ и др.
Поздрави !
Малко пояснение, стъпков идва от това че се управлява на стъпки. Всеки стъпков мотор има поне 4 извода, пинове.
Тези "мотори" да наречем се управляват честотно, затова чуваш жужене на контакт.
Нестабилен празен ход.
Поздрави !
Няма ненаказано добро!!!! Китайска поговорка.
- hacker4eto1
- ентусиаст
-
bigfinger написа:Колега шума не е от "стъпковия мотор".
Нестабилен празен ход.
Поздрави !
колега ,напълно наясно съм какво значи ШИМ управление ,а това дали за ШИМА ти трябват 4 тири извода поне ,мога да ти кажа ,че не е така трябват най-малко 3, но да не задълбаваме.
друго ми беше питането дали така трябва да трака а не принципа на работа ,не го приемай като заяждане

- bigfinger
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 316i E46 N42B18
Да се върнем на въпроса ти "Така ли трябва да работи стъпковия мотор?". Ако приемем че работи с електричество. Всъщност на клипа който аз видях не виждам да си го свързал с кабели. Придаваш му въртеливи движения при което преодоляваш съпротивата на пружината. Шума който издава след удара в крайното си положение на клапата която има. Ако знаеш как работи и за какво служи нямаше да има нужда от темата.
Щом си наясно с ШИМ обясни си сам как работи и каква роля изпълнява.
За шума от мотора има обяснение свързано със симптоми които е имал двигателя. Сега използвай стетоскоп за локализиране на шума.
Поздрави!
Щом си наясно с ШИМ обясни си сам как работи и каква роля изпълнява.
За шума от мотора има обяснение свързано със симптоми които е имал двигателя. Сега използвай стетоскоп за локализиране на шума.
Поздрави!
Няма ненаказано добро!!!! Китайска поговорка.
5 мнения
• Страница 1 от 1