Гасне в движение

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e46
Детайли за колата: 2002

Гасне в движение

Мнение от pvm » 25 Май 2013, 16:21

Здравейте, карам е46 2002 год. От известно време имам следния проблем: на случаен принцип колата ми гасне за миг и сякаш се самозапалва. При един от случаите бях спрял на светофар, не подавах газ и колата загасна и се запали сама без моя намеса. В повечето случаи съм в движение и то на извънградско. Случва се и в града, когато по-дълго време поддържам една и съща скорост. Днес ми се случи за пореден път на магистрала Тракия, спускайки се на скорост със 140 км/ч.
Освен този проблем, сутрин на студена кола отново не всеки път не запалва от първия път. Достига около 800 оборота и загасва. Максимум от 3тия път успява да се запали и от там нататък всичко е нормално. Пак казвам това са редки сутрини, а не всеки път.
Един майстор ми каза, че ми е тествал датчика на маховика и че е сигурен, че е от него. Смених го, но проблема остана и така 100 лв. на вятъра.
Съмнявам се в бензиновата помпа, но има ли някакъв начин да съм сигурен, че е от нея без да дам 200 лв.?
Колата има монтирана газова уредба фобос, но поради n на брой грешки на момчетата от Долни Богров не я ползвам от 5 месеца. Така че колата в последно време се кара само на бензин, а газовата уредба е напълно елиминирана. Докато не отстраня този проблем не смятам да правя опити да я подкарам отново на газ.
Ще се радвам акп ми препоръчате някой добър майстор или съвет, че се напатих от "майстори тип проба грешка".
Благодаря предварително!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ М44Б19
Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
Детайли за колата: Стара баба с тояжка

Re: Гасне в движение

Мнение от stormrider » 25 Май 2013, 17:50

1.Диагностика
2.Замерване на ламбда сондите.
3. Сменяш една или две ламбда сонди.
4.Караш и колата вече не прави номера,ти си щастлив и доволен. :D
С много любов към децата!

Потребител
Аватар
Кара: e46
Детайли за колата: 2002

Мнение от pvm » 26 Май 2013, 13:57

Когато имах проблем с газта и ми светеше на таблото Check engine, ходих при много майстори, включително и Дару Кар. Грешката, която даваше тогава бе разменени ламбда сонди. При последния майстор, при който отидох ми каза, че газаджиите оголвайки активния край на една от ламбда сондите и оставяйки заголена жица не вързана никъде е дала вероятно на късо и ми се е прецакал от там бензиновия компютър. Замерваше го нещо и твърдеше че е от него. Взех втора употреба и го сменихме. Проблема остана. Пак му я върнах да гледа и ми каза вече...ми едната ти ламбда сонда е зле, трябва да е от нея. Смених и нея. Check engine отново светна. Сещате се как се чувствах. Искам да отбележа, че по време на всичките ремонти колата се караше само на бензин, а газовата уредба беше изолирана..и да исках да мина с копчетата на газ не можех, а и не исках разбира се. След последното връщане при майстора и заплаха, че може да се наложи връщане на пари....човека успя да намери проблема или поне това което ми каза е, че е открил, че от другия край на бензиновите инжектори, а не там където всички майстори гледали били разменени и заради това давало грешката разменени ламбда сонди. Извинете ме, ако не обяснявам точно, но не разбирам много. Казвам само това, което ми казваше той и каквото ми се случи. В крайна сметка, майстора твърдеше, че всичките тези неща, които е сменил са били причината, но силно се съмнявам, че компютър ламбда сонда и разменени бензинови инжектори са били вкупом виновни. Хубавото е, че колата си тръгна нормално и от 5 месеца проблеми с Check engine нямам. Лошото е, че остана проблема, който описах в предния си пост. Той го имаше реално и по времето на другите ремонти, но не го определях като отделен проблем, мислех че е част от натрупването на грешките и объркването на компютъра.
За последния проблем ходих при същия майстор, понеже поне знаех, че вече познава колата (уж). Той направи диагностика и каза, че не му дава никакви грешки, но бил замерил датчика на маховика и бил сигурен, че е от него. Е както ви казах, след смяната му проблема остана, а на мен не ми се ще да се връщам при същия майстор за поредната проба.
Благодаря за отговора, но ламбда сонда съм сменил и диагностика също съм направил.
Знам че ламбда сондите са 4, но поне щеше да даде грешка за тях в диагностиката както правеше преди.
Мисля да купувам бензинова помпа и да сменявам, но ако има как да тествам първо, че е от нея би било супер. Има ли някакъв начин....чрез системно меню или нещо да проверя, че е от нея.
Благодаря Ви предварително!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ М44Б19
Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
Детайли за колата: Стара баба с тояжка

Мнение от stormrider » 27 Май 2013, 0:44

Raно или късно,когато се установи ,че проблема е в някоя ламбда или във всичките ,се надявам да си спомниш за мен и да ми пратиш едно съобщение на лично: Благодаря!
С много любов към децата!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 27 Май 2013, 10:47

Колега, от диагностика до диагностика и от диагностик до диагностик има голяма разлика. ;)
Ако има съмнения за дефектирала ламбда сонда се гледа работата и с осцилоскоп- няма друг начин, с който да се разбере какво точно се случа.
Бензиновата помпа и по-точно горивоподаването се тестват, като се закачи манометър и се провери налягането, което е в бензиновата рейка, промяната на това налягане при симуриране на отваряне на дроселовата клапа, задържането на налягането след изключване на двигателя, така, че поне според мен не е разумно да дадеш няколко стотин лева за едната проба.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 17 Юни 2013, 12:59

Бензиновата помпа на колегата беше в изправност и подържаше около 3,4 бара.

След диагностика с три различни интерфейса се появиха следните грешки:

Изображение

След изчистването им, почистване на буксата на датчика и неколкократно палене на двигателя и известно каране на колата, остана като грешка датчик на разпределителният вал на изпускателните клапани.

Изображение

Колегата си взе колата, смени сам датчика, но каза, че проблема отново се е проявил, което наложи още една диагностика. Грешката с датчика на разпределителният вал вече не се появи, но излезе отново грешката на датчика на коляновият вал.

Изображение

Изображение

Изображение

Грешка 2780 е интересна- означава или грешка на зъбите, които брои датчика или загуба на разстоянието между зъбите и датчика. Тогава колегата ми каза, че там където му сменяли датчика му обяснили, че сложеният датчик имал интересен външен вид, в смисъл, че бил по-малък.Казах му, че трябва да сменим датчика на коляновият вал въпреки, че е бил сменен наскоро.

Свалих датчика, който беше на колата- звучи просто, но е няколко часа работа ;) и се оказа, че този датчик не е за този двигател- сваленият датчик беше http://bmwfans.info/parts/catalog/12147503140/, неговият двигател е N42, освен това датчика не беше нов, така, че не знам какво точно са сменяли. Сложих датчика, с който колегата искаше да сменя старият, сглобих всичко, паля колата, но с новият датчик не се подържаха празните обороти и двигателя изгасваше. Видях, че датчика беше купуван от Ауто Плюс, цената му беше три пъти по-ниска от тази в Дару кар, най-вероятно е някаква китайска версия, затова казах на колегата, че най-добрият вариант е да се вземе нов, оргинален датчик и предполагам, че с това проблема щеше да се реши- датчика излиза като грешка на диагностиката, освен това този, който беше на колата е с друг номер, също така и с друг външен вид в сравнени с този, който трябва да бъде. За съжаление, колегата реши да отидем на вариант да върна отново датчика, който беше на колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от azarovlado » 17 Юни 2013, 14:55

Наскоро наш колега описа проблем с гасненето на двигателя,ето как си реши проблема- viewtopic.php?f=34&t=303604

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 17 Юни 2013, 17:57

Интересна тема:

Колега има писано по този проблем. Често се проявява поради некачествени датчици. И аз го имах тоя проблем. След като зачести смених единия датчик , на който имах грешка . Проблема пак се прояви, после смених и другия датчик. Сега доста рядко се проявява. Диагностиката казва, че от време на време се прекъсва веригата на датчика, ама как да ги проследишп тия жици.... Тези датчици са бъгави , но оригинални са над 160 лв единия, заместител-60 лв.

В Дару кар е 198лв.
С един от интерфейсите, с които правих диагностиката, наистина излезе като грешка прекъсване на проводника, по който се получава сигнала от датчика. Буксата на датчика беше доста омаслена, а защитният шлаух почти го нямаше. Почистих буксата с обезмаслител и я бандажирах с текстилен изолирбанд. Прозвъних проводниците на датчика от буксата до ДМЕ, но нямаше проблем, най-вероятно грешката е излизала от омасляването.

Назад към E46