Гръмнали въздушни възглавници от дупка на пътя

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 320d Touring 150 к.с.
Мечтае да кара: Самолет

Гръмнали въздушни възглавници от дупка на пътя

Мнение от niki_future » 23 Апр 2013, 13:48

Здравейте колеги,
Колата е BMW 320 d Touring 2002 г. фейслифт, 5 скорости, VIN WBAAP71000PJ37371.
В събота се случи неприятна случка. Пътувахме от Козлодуй за Враца, привечер, дъжд, в един момент кола на дълги отсреща и виждаме огромна дупка - 40 см. в момента, в който влизаме в нея. Гръмна предна дясна гума, изкриви се джантата и се отвориха две въздушни възглавници от дясната страна (пасажерската) - тази в кората на вратата и тази от тавана - тип завеса.
Тази в кората е ясна, сменя се лесно, но ми трябва инфо как да сменя завесата. Интересува ме дали е нужно да се сваля таблото?
Благодаря на отзовалите се.

P.S.: Влезнахме в дупката с 80 км.ч.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: Гръмнали въздушни възглавници от дупка на пътя

Мнение от Gqbriel » 23 Апр 2013, 14:34

niki_future написа:Здравейте колеги,
Колата е BMW 320 d Touring 2002 г. фейслифт, 5 скорости, VIN WBAAP71000PJ37371.
В събота се случи неприятна случка. Пътувахме от Козлодуй за Враца, привечер, дъжд, в един момент кола на дълги отсреща и виждаме огромна дупка - 40 см. в момента, в който влизаме в нея. Гръмна предна дясна гума, изкриви се джантата и се отвориха две въздушни възглавници от дясната страна (пасажерската) - тази в кората на вратата и тази от тавана - тип завеса.
Тази в кората е ясна, сменя се лесно, но ми трябва инфо как да сменя завесата. Интересува ме дали е нужно да се сваля таблото?
Благодаря на отзовалите се.

P.S.: Влезнахме в дупката с 80 км.ч.

Тя също е лесна,предна дясна колонка до стъклото..щом е гръмнала,няма капачето отгоре...развиваш болтовете - не помня 4 или 5 и издърпваш А колонката леко към шофьора и после нагоре.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niki_future » 23 Апр 2013, 15:04

Аз свалих кората на колонката, но съм купил възглавници и захващането на завесата и пиропатрона трябва да влезнат под таблото... Незнам дали трябва да сваля таблото за целта или да сваля жабката и да пробвам от там.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: х5 4.6is
Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра

Мнение от Батман » 23 Апр 2013, 15:33

niki_future написа:Аз свалих кората на колонката, но съм купил възглавници и захващането на завесата и пиропатрона трябва да влезнат под таблото... Незнам дали трябва да сваля таблото за целта или да сваля жабката и да пробвам от там.

Сваляш жабката + духалката и ще се открие пиро-патрона и буксата..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niki_future » 23 Апр 2013, 16:00

Благодаря колега,
Има ли нещо специфично при жабката и духалката?
А като сложа новите бегове само се чистят грешките и лампата угасва нали?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaHka » 23 Апр 2013, 18:40

niki_future написа:Благодаря колега,

Когато има задействане на въздушни възглавници, в паметта на комп. на беговете се записва "краш дата", която НЕ може да се изчисти с обикновена диагностика. Трябва или да се смени компютъра със същия такъв или да се свали съответния чип от твоя комп. и да се изчисти на програматор.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 23 Апр 2013, 19:33

BaHka написа:

Когато има задействане на въздушни възглавници, в паметта на комп. на беговете се записва "краш дата", която НЕ може да се изчисти с обикновена диагностика. Трябва или да се смени компютъра със същия такъв или да се свали съответния чип от твоя комп. и да се изчисти на програматор.

:yes:
за смяната на завесата не е чак толкова лесна работа защото за да се свали пиропатрона се разхлабва таблото и леко се дърпа за да се извади пиропатрона, а след това тази завеса стига да средната колонката между вратите та за целта за да се смени се сваля и тавана или поне трябва да висне от страната на бега, явно колегите които казват, че е лесна работа не са сменяли такава възглавница.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от niki_future » 23 Апр 2013, 22:40

oci написа:
BaHka написа:

за смяната на завесата не е чак толкова лесна работа защото за да се свали пиропатрона се разхлабва таблото и леко се дърпа за да се извади пиропатрона, а след това тази завеса стига да средната колонката между вратите та за целта за да се смени се сваля и тавана или поне трябва да висне от страната на бега, явно колегите които казват, че е лесна работа не са сменяли такава възглавница.

Oci е прав както винаги :) Днес смених завесата. Отне ми "само" три часа и доста издрани ръце. Последователността е следната: Свалих жабката, духалката, разхлабих таблото от долната част, свалих сенника, предна и задна ръкохватки, държачите за щората, корите при колана, някой други кори отпред и отзад, уплътненичта на вратите. Тавана беше освободен от пасажерската страна. Кофти работа е общо взето и доста трудоемка. Завесата при мен стига до средата на задната врата.

А къде се намира комп на беговете? Има ли все пак нчкакъв вариант да не купувам нов комп?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 23 Апр 2013, 23:17

niki_future написа:
oci написа:
BaHka написа:

Oci е прав както винаги :) Днес смених завесата. Отне ми "само" три часа и доста издрани ръце. Последователността е следната: Свалих жабката, духалката, разхлабих таблото от долната част, свалих сенника, предна и задна ръкохватки, държачите за щората, корите при колана, някой други кори отпред и отзад, уплътненичта на вратите. Тавана беше освободен от пасажерската страна. Кофти работа е общо взето и доста трудоемка. Завесата при мен стига до средата на задната врата.

А къде се намира комп на беговете? Има ли все пак нчкакъв вариант да не купувам нов комп?

Махаш подлакътника с барчето и централата на беговете са намира под ръчната ще трябва да разрежеш мукета за да я извадиш.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 23 Апр 2013, 23:18

втора употреба тази централа е около 50 лв, толкова струва и да ти изтрият краш датата.

Назад към E46