Ремонт на външната дръжка на вратата + снимки

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: разни баварски екземпляри
Мечтае да кара: ///M

Ремонт на външната дръжка на вратата + снимки

Мнение от kiko™ » 27 Мар 2011, 12:24

Преди няколко седмици се сблъсках със следния проблем, отключих колата, дърпнах дръжката на шофьорската врата, но врата не се отвори! Минах през пасажерската врата и успях да отворя шофьорската врата отвътре без проблем. Помислих че жилото на външната дръжка се е откачило, но след ровене из форумите открих че външните дръжки имат слабо място, един пластмасов ограничител във вътрешността на дръжката който често се случва да се счупи, съответно жилото на дръжката увисва и при издърпване на дръжката не може да приложи достатъчно напрежение върху бравата и съответно вратата не може да се отвори.
Ето и за какво става въпрос (пластмасовия ограничител на снимката е описан като "cable housing restraining clip")

Изображение

в e46fanatics.com открих един много лесен начин за справяне с проблема с помощта на една "свинска опашка", която да прикрепи увисналото жило отново към вътрешността на дръжката.
Ето тук може да се види къде прябва да се постави "свинската опашка" (на снимката пластмасовия ограничител си е на мястото, свинската опашка е поставена за подсигуряване ):

Изображение

Изображение

Естествено не трябва да се сваля целия механизъм на дръжката (както е показано на снимките) за да се сложи "свинската опашла", трябва да се свали панела на врата, уплътнението зад него, прозореца трябва да е затворен, airbag-a може и да не се маха. С доста мъка се вижда механизма на дръжката, ето горе доло къде се намира:

Изображение

Изображение

Изображение

Мястото е доста неудобно и прекарването на "свинската опашка" е голяма играчка, но с малко време и търпение става. Преди да се обтегне "опашката" жилото на дръжката трябва да се издърпо хубаво напред към пантите на врата за да може да влезне в улея на дръжката (овалното улейче което се вижда на първите снимки).

ВНИМАНИЕ!
Сега обаче следва може би най-важната част, мястото на което ще се сложи "свинската опашка". Както се вижда на първите снимки тя трябва да се постави точно на мястото където е счупения ограничител, аз обаче се подведох по тази снимка:

Изображение

и я поставих в задната част на вътрешността на дръжката. Направих няколко проби, всичко работеше нормално, накачих всично по врата, още няколко проби и вкарах колата в гаража.
На следващия ден отключих колата но не успях да отворя вратата нито отвън, нито отвътре :shock: :shock: :shock: явно поставянето на "опашката" в задната част на дръжката държи жилото под напрежение и след заключване на вратата няма отключване :banghead: :banghead:
Цяла седмица бях в еб***и филма, разни "специалисти" ми говориха за къртене на панела на вратата, разпробиване на механизма на врата за да се отвори ..... :kuku: :kuku: :kuku:
След като се наслушах на всякакви мрачни сценарии се захванах да разглобявам наново вратата при затворено положение, за всички които се чудят дали е възможно да се махне панела на вратата при затворена врата ще им кажа че е възможно и то без никакви поражения с ценанта на само две счупени щипки (тези които зе намират в частта на панела която се пада до таблото). Та като махнах панела, срязах "свинската опашка" която бях сложил и врата се отвори без проблем :lalala:
След това поставих "свинска опашка" точно на мястото което е показано на първите снимка, механизма на дръжката е плътно прилепен до вратата, обаче точно на това място може да мине "опашката" сякаш е направено нарочно така! За да поставя "опашката" точно там доста си поиграх, може би около час. Сега дръжката работи перфектно 8)

Упътването е валидно както за дръжките на купе (както е при мен) така и за всички останали модели.

Ето и линкове към темите в e46fanatcs.com в които е описан проблема с дръжката, както и решението.
Тъй като не направих снимки ползвах снимки от темите в e46fanatcs.com, дано никой не ми се разсърди.

1) http://forum.e46fanatics.com/showthread ... oor+handle
2) http://forum.e46fanatics.com/showthread ... oor+handle

Слави
Аватар

Re: Ремонт на външната дръжка на вратата + снимки

Мнение от © » 27 Мар 2011, 20:44

доста интересна тема, но нещо не ми е много ясно - там където е първата снимка свинската опашка едва ли изисква час за поставянето и :dunno:
Кое точно е трудното ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 28 Мар 2011, 8:31

Добре, че вратите се разглобяват сравнително лесно и всичко е с болтове и гайки.
Наскоро, сваляхме врата на опел и там е с нитове... :kuku:

ентусиаст
Аватар
Кара: разни баварски екземпляри
Мечтае да кара: ///M

Мнение от kiko™ » 28 Мар 2011, 14:28

© написа:доста интересна тема, но нещо не ми е много ясно - там където е първата снимка свинската опашка едва ли изисква час за поставянето и :dunno:
Кое точно е трудното ?

Така е защото на снимката механизма на дръжката е разглобен, трудното е да се сложи опашката на механизъм който не е свален от вратата, защото мястото е много неудобно и няма почти никаква видимост. Като четох темата в e46fanatics.com и аз си мислих че нещо преувеличават, но в действителност си е доста играчка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320CD
Мечтае да кара: Някакво много дърто бмв
Детайли за колата: Много бърза, ама не чак толкова.

Мнение от bmw_320d_150 » 09 Май 2015, 11:48

Стара тема но доста полезна защото и на мен ми се случи същото преди малко.Сега ще квана да разглабям и да мъча и аз да реша проблема със свинска опашка.Супер полезно колега.

Назад към E46