Шпер за Е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- penev
- кандидат ентусиаст
- Кара: 332i
- Детайли за колата: E36 red coupe 3,2 stroker
Шпер за Е46
Колеги, реших да споделя какво заема мислите и свободното ми време последните дни. Инспириран от бургаските фенове, реших да се захвана с един амбициозен проект с простичкото име "Шпер за Е46". Името може би обяснява много, но работата никак не е проста. Дори проекта е нещо като две в едно. Ще обясня. Ще разработя два варианта:
- Вариант 1 ("магаре"): Монтаж на диференциал от Е36 в магарето на Е46.
- Вариант 2 (касета): Монтаж на шпер касета typ188 в диференциала на Е46(typ188K).
Понеже има много специфични особености дори в отделните модификации и моторизации на Е46, на по-късен етап ще се разбере кой вариант е по-добър (или дори възможен) за конкретен Е46. В момента работя по Вариант 1, като идеята е да изработя т.н. "кондуктор". С негова помощ, ще съм сигурен че дифа от Е36 ще застане точно където трябва, както и това че до голяма степен ще улесни модифицирането на много "магарета", а не с всяко магаре да започвам отначало. След много четене, мерене и смятане, кондукторът е почти готов и скоро ще имам първото Магаре. Очаквам вашите коментари на темата, без значение от какво естество...
- Вариант 1 ("магаре"): Монтаж на диференциал от Е36 в магарето на Е46.
- Вариант 2 (касета): Монтаж на шпер касета typ188 в диференциала на Е46(typ188K).
Понеже има много специфични особености дори в отделните модификации и моторизации на Е46, на по-късен етап ще се разбере кой вариант е по-добър (или дори възможен) за конкретен Е46. В момента работя по Вариант 1, като идеята е да изработя т.н. "кондуктор". С негова помощ, ще съм сигурен че дифа от Е36 ще застане точно където трябва, както и това че до голяма степен ще улесни модифицирането на много "магарета", а не с всяко магаре да започвам отначало. След много четене, мерене и смятане, кондукторът е почти готов и скоро ще имам първото Магаре. Очаквам вашите коментари на темата, без значение от какво естество...
Моля не ми пишете съобщения! Вече не влизам в този форум.
Re: Шпер за Е46
Аз съм от тия дето с нетърпение ще следят темата и силно се надявам да се получи нещо сполучливо. Дори се самопредлагам за тест пилот ако нямаш къде да го сложиш . Напоследък и мен ме е наболял тоя проблем с шпера за е46 /моята е 330 печка/, но смятам да я позасиля ама тоя тъпия диференциал разваля кефа ... Аз също почнах да мисля за по-евтин вариант от Quaife, но понеже съм доста неграмотен откъм зъбчатките обмислях точно преправяне на моста за да се сложи диф от е36, но доколкото разбирам ти изкаш да правиш моста от 0 ?
- shopa_bs
- кандидат ентусиаст
- Кара: e46 330ci
- Мечтае да кара: e92 m3
- Детайли за колата: Добра е , но има някои пропуски!
Поздравления колега и успех за напред. Когато си готов, ще чакаме да се похвалиш и да кажеш дали ще правиш и за продан, че с тия 3к за quaife няма много е46-ци със шперове.
ASC off -> FUN on
- penev
- кандидат ентусиаст
KaloyanS написа:Аз съм от тия дето с нетърпение ще следят темата и силно се надявам да се получи нещо сполучливо. Дори се самопредлагам за тест пилот ако нямаш къде да го сложиш . Напоследък и мен ме е наболял тоя проблем с шпера за е46 /моята е 330 печка/, но смятам да я позасиля ама тоя тъпия диференциал разваля кефа ... Аз също почнах да мисля за по-евтин вариант от Quaife, но понеже съм доста неграмотен откъм зъбчатките обмислях точно преправяне на моста за да се сложи диф от е36, но доколкото разбирам ти изкаш да правиш моста от 0 ?
за съжаление 330d не влиза в полезрението на проекта, понеже е с най-голямото прасе. Дори магарето е друго.
- Icooo
- кандидат ентусиаст
- Кара: Котлон
- Мечтае да кара: e30 М3 на планински проход с нов асфалт :)
- Детайли за колата: E38 740i
Следя темата с интерес!
Попаднах на няколко обяви за е46, в описанието на които: Шпер от е34.
До колкото разбрах се преправят крепежите на магарето, но едната полуоска остава "натегната" - стои под напрежение и относително бързо се прецаква. Ако има вариант да се сложи касета в заводския кожух би било най-добре
Успех в начинанието!
Попаднах на няколко обяви за е46, в описанието на които: Шпер от е34.
До колкото разбрах се преправят крепежите на магарето, но едната полуоска остава "натегната" - стои под напрежение и относително бързо се прецаква. Ако има вариант да се сложи касета в заводския кожух би било най-добре
Успех в начинанието!
- penev
- кандидат ентусиаст
С диф от е30 или е34 не в добре, поради принципната разлика на задните мостове. Пък за "натегнатата" полуоска, трябва да питаме колегите с е30, когато минават на голямо прасе, защото там "натягането" е още по голямо...
penev написа:KaloyanS написа:Аз съм от тия дето с нетърпение ще следят темата и силно се надявам да се получи нещо сполучливо. Дори се самопредлагам за тест пилот ако нямаш къде да го сложиш . Напоследък и мен ме е наболял тоя проблем с шпера за е46 /моята е 330 печка/, но смятам да я позасиля ама тоя тъпия диференциал разваля кефа ... Аз също почнах да мисля за по-евтин вариант от Quaife, но понеже съм доста неграмотен откъм зъбчатките обмислях точно преправяне на моста за да се сложи диф от е36, но доколкото разбирам ти изкаш да правиш моста от 0 ?
за съжаление 330d не влиза в полезрението на проекта, понеже е с най-голямото прасе. Дори магарето е друго.
Въпреки всичко се надявам да дадеш тон на шпер развитието на тоя модел, че е доста голям мерака ама възможностите май в много случаи не са достатъчно, а и лично мое мнение - чисто неоправдани пари за Quaife или всички железарии от м3 ... М/у другото за 330д 1во нз дали има начин полуоските да паснат на е36 диф и 2ро ако има такава опция ми е мн интересно колко ли би издържал тоя шпер на 400+, 500+, а дори и повече Nm, че те тия печки в много случаи стигат дотам
- penev
- кандидат ентусиаст
330d ще ги мисля по натам, но със сигурност с typ 210/215
- penev
- кандидат ентусиаст
В тези жеги не ми се заваряше, но надделя мерака да завърша първото магаре. Остава само да се разкраси
- ogata
- старши ентусиаст
- Кара: 332mxi
Адашче, другия петък да го покажеш !
Стискам палци, да се получи работата
Стискам палци, да се получи работата
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Maxmadness
- ентусиаст
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Следя с интерес темата колега,успех.
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- guiltyboy86
- кандидат ентусиаст
- Кара: e46 323i
дано да се окаже надеждно и ще влизаме във филма
- порасналия
- кандидат ентусиаст
здравейте
И аз тръгнах по този път.
Смених мотора с 1л по голям и исках да усиля захвата на задния мост,купето беше здраво но се подсигурих.
Смених тампона на дифа
Закупих си шпер диф тип 210 с число 3.23 комплект с полуоси (на цената на 188 ) го пуснах в магарето за проба
Изрязах на лазер упора която да убедени челните 2 тампона и да се захване твърдо за дифа ,а отзад изградих нови стъпки за задната греда на дифа,тоест лежи на 4 тампона .
Кардана се скъси,а полуосите се направиха според нужните размери.
Стабилизиращата щанга се пренесе една позиция надолу заради габаритите на дифа.
извинявам са за децката градина просто обичам да ми е чисто и шаренко.
Като цяло всичко става желание да има,търкалям го от месец и съм .
поздрави.
И аз тръгнах по този път.
Смених мотора с 1л по голям и исках да усиля захвата на задния мост,купето беше здраво но се подсигурих.
Смених тампона на дифа
Закупих си шпер диф тип 210 с число 3.23 комплект с полуоси (на цената на 188 ) го пуснах в магарето за проба
Изрязах на лазер упора която да убедени челните 2 тампона и да се захване твърдо за дифа ,а отзад изградих нови стъпки за задната греда на дифа,тоест лежи на 4 тампона .
Кардана се скъси,а полуосите се направиха според нужните размери.
Стабилизиращата щанга се пренесе една позиция надолу заради габаритите на дифа.
извинявам са за децката градина просто обичам да ми е чисто и шаренко.
Като цяло всичко става желание да има,търкалям го от месец и съм .
поздрави.
- penev
- кандидат ентусиаст
Моя хроникьор нещо отсъства, но все пак ето малко снимки. Магарето е готово, още някои уточнения и ще има друга тема в комерсиалния раздел. Т.е. вече се търси първия смел с модифицирано магаре. Започвам и "вариант 2". Първия диф ще бъде за 330i.
тук изначална снимка:
тук изначална снимка: