330 бензин, автомат вдига обороти след пускане на парно?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

330 бензин, автомат вдига обороти след пускане на парно?

Мнение от mackrandev » 05 Дек 2016, 22:36

Здравейте.
От 2-3 дни забелязвам в студеното време, че оборотите на празен ход и на скорост на D, при спиране са доста високи, около 900-950 по стрелка. Спрях парното и си паднаха в нормата, в момента в който го пусна и веднага се вдигат..
Имате ли идея от какво може да е това? Благодаря ви.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Re: 330 бензин, автомат вдига обороти след пускане на парно?

Мнение от Kurtov » 05 Дек 2016, 23:09

И при мен на дизела се получава така, като пусна климатроника.
Според мен това не би трябвало да те тревожи.
Просто компресора на климатика се върти и така са го направили от БМВ да вдига малко оборотите на място.
Виждал съм го и на други коли това, което описваш.
Нека все пак по-компетентните да кажат.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e92, f30
Мечтае да кара: M4

Мнение от expl0de » 05 Дек 2016, 23:27

Климатикът работи ли ти като пуснеш парното?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mackrandev » 06 Дек 2016, 0:05

Не, само на топло ,на парно и се появи това от няколко дни и е гадно, защото,като спра на светофар примерно, и колата държи по-високи обороти и все 1 автомата се напряга, като спра парното и оборотите падат с около 200 :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330xi

Мнение от stefan_suny » 06 Дек 2016, 0:49

Току що получих дежавю! Влизам във форума, отварям сектора за Е46 за да пусна нова тема - "330 бензин, автомат вдига обороти след пускане на парно" и виждам че вече съм го направил \ по скоро някой вместо мен\ :D :D :D
По темата - със същата конфигурация съм - 330 бензин, автомат. От около 2 седмици имам същите наблюдения, че при ниски температури и включено парно вместо обикновените ~600 оборота на празен ход, те се вдигат до около 800. Пиша чак сега защото исках да наблюдавам по дълго явлението. Последно обобщаване от днес - при +2градуса външна температура се държи нормално, преди малко при -2градуса оборотите се вдигат при пускане на парното.
Трябва също да отбележа че при всички наблюдавани ситуации климатроника работи без да включвам компресора. Явлението се появява в момента на включване на климатроника - оборотите плавно се вдигат, като това става дори когато вентилатора е на най ниската степен \съответно товара за двигателя е минимален\, а при изключване на климатроника съответно оборотите плавно падат до обичайните. През всичкото това време оборотите са заковани без начение колко са, няма клатене или друг подозрителен ефект.
Не знам дали това е знак за проблем, дори по скоро смятам че е нещо нормално, доколкото състоянието на двигателя ми е доста прилично \и поддържано\. Затова по скоро пиша ако имат и други колеги такива наблюдения да споделят, за да не се притесняваме излишно, или пък ако някой знае причината \проблема\ да бъде така добър да ни запознае с решението.
Също ако има значение съм направил ъпдейт до последния софтуер на кутията и двигателя, като последния е с версията без сонди след катализаторите. Единственото което съм сменял напоследък около двигателя е регулатора на генератора, но като цяло го изключвам, защото при включване на подгряването на седалките примерно не се вдигат оборотите, а то едва ли е по малък консуматор от вентилатора на първа степен. Интересното е че нямам спомен миналата зима да съм наблюдавал подобни аномалии :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, Е53
Мечтае да кара: ново

Мнение от mi6obmw » 06 Дек 2016, 9:38

Най- вероятно имате допълнителен ел. Нагревател на антифриза, който се задейства само при запалена кола, при определена(не знам точно) ниска температура и по мое мнение-при включване на парното. И при мен е така с оборотите и впредвид, че съм и Х, разхода буквално хвръква в небесата. Затова избягвам да включвам парното преди да позагрее колата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: be em we
Детайли за колата: 330ci e46

Мнение от mu6a4 » 06 Дек 2016, 12:55

330ci със SMG скорости - още от миналата зима ми направи впечатление същото нещо, че при студ с включено парно IDLE оборотите са с една идея по-високи. При мен когато колата загрее на 90°C оборотите се нормализират.

PS: Нямам "бързовар" на антифриза.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mackrandev » 06 Дек 2016, 16:41

При мен вдига оборотите, при загрял мотор напълно като пусна парното, като го спра и се нормализират.
Това само при температура -1,2 градуса. Сега в момента няма този проблем, или се оправя и се появява, когато си поиска, а може би при студ и мину :help: сови температури.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320ci 150hp

Мнение от BMW_320CI » 06 Дек 2016, 17:06

Аз съм с 320ci М52 ръчка и имам абсолютно същия проблем. Появява се в студено време.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M4 (F83)

Мнение от terorero » 06 Дек 2016, 18:54

Миналата зима наблюдавах същото нещо с моята 325 автомат - държи по-високи обороти на празен ход, когато температурата е под 0 градуса(или приблизително). Тези дни, с минусовите температури пак вдигна оборотите.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mackrandev » 07 Дек 2016, 13:36

Да, това го прави само при температури под нулата.
И ако някой даде логично обяснение, ще се радвам много. Благодаря. Колата е бензин 2001, преди фейса.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: be em we
Детайли за колата: 330ci e46

Мнение от mu6a4 » 07 Дек 2016, 15:16

Не съм много убеден, че е коректно да го наричаме "проблем" това явление след като не само се случва явно при всеки, при споменатите условия, ами има и още една камара теми по чуждестранните форуми коментиращи същото нещо. Обясненията поне там са, че idle оборотите се покачват един вид заради по-високата консумация от духащата почти на максимална степен перка на парното. Втората версия е че колата се стреми да достигне работни температури за по-кратко време.

В крайна сметка, въпреки студа, оборотите евентуално се нормализират даже и с пуснато парно, просто това отнема малко-повече време(15-20 мин), независимо че стрелката на охладителната течност е заковала на 90°C още от преди това.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 08 Дек 2016, 18:15

И аз да се включа и при мен е така - 330i седан, автомат 2004г. Аз си мисля, че е нормално, просто ел.консумацията става доста голяма и според мен с по-високи обороти просто го компенсира (тоест алтернатора така успява да навакса). Мисля, че е свързано и с това в каква форма ти е акумулатора и дали колата се кара предимно на къси разстояния.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320ci 150hp

Мнение от BMW_320CI » 08 Дек 2016, 18:57

BiTurbo написа:И аз да се включа и при мен е така - 330i седан, автомат 2004г. Аз си мисля, че е нормално, просто ел.консумацията става доста голяма и според мен с по-високи обороти просто го компенсира (тоест алтернатора така успява да навакса). Мисля, че е свързано и с това в каква форма ти е акумулатора и дали колата се кара предимно на къси разстояния.

Вдига оборотите за да достигне мотора оптимална температура по-бързо. Това се случва само при минусови температури. Това ми обясни диагностика в Хеед 91.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 08 Дек 2016, 21:32

BMW_320CI написа:
BiTurbo написа:И аз да се включа и при мен е така - 330i седан, автомат 2004г. Аз си мисля, че е нормално, просто ел.консумацията става доста голяма и според мен с по-високи обороти просто го компенсира (тоест алтернатора така успява да навакса). Мисля, че е свързано и с това в каква форма ти е акумулатора и дали колата се кара предимно на къси разстояния.

Вдига оборотите за да достигне мотора оптимална температура по-бързо. Това се случва само при минусови температури. Това ми обясни диагностика в Хеед 91.

Тва е друго и е ясно
Говорим за вдигане на оборотите и след достигане на температурата и само при включване на по-сериозен ел. консуматор.

Gesendet von meinem SM-A310F mit Tapatalk
Изображение

Следваща

Назад към E46