Малко случки по Холандия

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 187
Регистриран на: 1.01.2009
Местоположение: там, дето лисиците серът необезпокоявани
Пол: Мъж
Кара: се на дъщеря си

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от Мордехай » 11 Май 2017, 11:30

Сутринта гърбът ми имаше формата на седалка и аз като роботанцьор започнах полека да се раздвижвам и излюпвам. Разходих се наоколо, това беше типичната индустриална зона за западния свят, разграфени парцели, прави дълги улици и концентрация на фирми, офиси, логистични бази, заводи, сервизи и представителства. Виждал съм как се прави - избират някое огромно място и го разграфяват, пускат водопровод, канализация и кабели, правят улици и осветление, изобщо пълна инфраструктура. Във всеки парцел оставят сноп кабели и тръби - харесва ли ти този - купувай и строй каквото искаш. В градовете почти няма фирми и заводи, всичко е по индустриалните зони. Докато се разхождах един рàнен колоездач мина покрай мен, беше негър - от най-черните, понякога си мисля, че и негрите си имат цигани, някои са много по-черни от другите, дори са синкави, а някои са почти арийски бледи. Работникът ме удостои с типичния за холандците поздрав "Хуй!" и аз му отговорих на български: Да го ядеш ти! Той дори леко се извърна, но сигурно помисли, че също го поздравявам и си продължи. Хората се размърдаха, тук обикновено започват работа много рано - към седем, осем, чудя се в колко ли си лягат и в колко стават. Сервизът отвори и надеждата за успешен край се завърна. Влезнах в приемната, един възрастен човек ми обърна внимание, но скоро викна началник-сервиза. Той дойде и ме изслуша както лекарят слуша болен човек. Беше около четирсе и наколко годишен, малко по-висок от мен, към метър и деветдесет някъде, много здраво, но отпуснато телосложение с леко коремче, много сериозна физиономия, почти не го видях да се усмихва, дори когато пусках шеги или закачах другите в офиса на сервиза, гащеризонът му имаше следи от сериозни пранета след сериозни интервенции, а бледите му сини очи гледаха строго и с разбиране. Приличаше ми на адмирал Де Ройтер. Името му беше Рене - винаги ми се е струвало, че трябва да е само женско име, но явно не съм прав. Свикнал съм в Българските сервизи да чакам много и да получавам неопределени отговори, затова се зарадвах много когато ми посочи на кой канал да паркирам влекача, за да го започнат веднага. В интерес на истината, вътре имаше няколко камиона и няколко празни клетки. Почти веднага дойде едно младо момче и започна компютърна диагностика с лаптопа. За съжаление не откри никакви грешки. Решихме да сменим двата горивни филтъра, да оправим развалената от мен система за грубия филтър и още няколко дребни неща. На обед вече бяхме готови и камионът работеше безупречно. Аз обаче, както винаги със съмнение, платих 310 евро и обясних на Рене, че ще накарам шофьора да обикаля по магистралата наблизо, докато не навърти поне 200 км и след това ще тръгна за България. Помеждувременно аз ще стоя с колата около сервиза и ако камионът спре някъде, ще ги уведомя немедленно, за да отидем с аварийната кола и да отстраним евентуалния проблем. Речено-сторено.
Сега вече ми остана време да отида до някой магазин и да си взема едно фла, за да се насладя на Холандия, като истински чревоугодник. Веднага дадох на циганката да търси супермаркет и тя ме отведе до нещо като мол на някакво селце или квартал от града, не ми беше ясно. Имаше огромен паркинг, на него в две редички имаше двайсетина камиончета-магазини с витрини и различни артикули, в единият имаше само хлебни изделия, в друг месни, в трети сирена, понякога се повтаряха, но нищо не ме поблазни, влезнах в мола на един етаж, доста малък спрямо софийските мастодонти и намерих първия супермаркет Кооп. Вътре в една от хладилните витрини беше царството на флайя. Избрах скромно две литрови кутии и разни други дребни неща и излезнах победоносно. Не си взех хладилника на тръгване, защото трудно се събира в тази кола, иначе обикновено се запасявам с поне двайсетина кутии и в къщи дружно ги ядем. Опрях се на бмвто на паркинга, отворих едната кутия и я засмуках, след което започнах да оглеждам наоколо. Колата ми беше почти най-старата и скапана на целия паркинг. Единствено някакво младо семейство пристигна с някаква доста стара и раздрънкана японска кола, но може и да бяха гастарбайтери. Повечето автомобили бяха миниванове - опел мерива и подобни, шофираха ги предимно жени над петдесетте. Мама им стара и бабички, от раз паркираха и излизаха със заучени движения без притеснение, все едно цял живот са шофирали. Рядко съм виждал някой да прави грешки или да кара неопитно и неадекватно, а дори и тогава никой не му свири и не го притесняват, напротив стараят се да му помогнат и да го пуснат. По светофарите няма тариката, неправилно престрояващи се, заобикалящи или сновящи из лентите. Явно сериозните глоби са ги отучили в зародиш. Все по-спокоен се върнах към сервиза и зачаках с размисли какво да правя като си тръгне камиона и в какво приключение да се впусна. Наближаваше вечерта и шофьорът се обади, че няма никакъв проблем. Отидох в сервиза, благодарих им, дадох им две кутии бисквити Навона, едни от любимите ми с фастъчен крем и се разделихме щастливи, дори сериозният Рене пусна една усмивка.
Камионът се насочи към Германия и скоро го настигнах и спряхме да ядем. Пресметнахме часовете му за каране, хапнахме, починахме малко и решихме да продължим заедно до границата, след което ако няма проблем, той да продължи, а аз да се отдам на живот. Двайсет километра по-натам угасна отново.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 3912
Регистриран на: 3.04.2015
Пол: Мъж

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от Dextuar » 11 Май 2017, 11:53

Ей спря на най-интересното :mhihi:


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Потребител
Аватар
Мнения: 44
Регистриран на: 24.07.2002

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от Mini » 12 Май 2017, 2:01

michev написа:
alx написа:новобранци... лафа е "не знам, аз съм късоглед и пея в хора" и си точно от васко да гама от село рупча...

ех...

:D :D :D , я пак помисли - на 17 минута и 22 секунди виж и после пиши дедо Мичев дали бърка :D !
https://www.youtube.com/watch?v=oNaIctL7gNQ


Всъщност и двамата сте прави. :D

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 444
Регистриран на: 31.03.2011
Местоположение: Sofia, Lozenetz
Пол: Мъж

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от dreadx » 12 Май 2017, 20:24

лелее - такова увлекателно четиво! - тази сутрин си викам: я да видя какво става по форума и първото на което попаднах беше тази тема - чак закъснях за работа.. ;)
/Артър Хейли може само да ти завижда! :)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 269
Регистриран на: 15.09.2008
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж
Кара: e46 320Ci '01

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от fancooler » 12 Май 2017, 21:40

Колега, объркал си си професията! Умееш да увличаш читателя! Чакаме продължението!!! :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1746
Регистриран на: 8.04.2012
Местоположение: Търново
Пол: Мъж
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от vvasilev1 » 12 Май 2017, 21:52

Имаш почитатели

Изпратено от моят F3111 с помощта на Tapatalk

Потребител
Аватар
Мнения: 11
Регистриран на: 22.01.2010
Пол: Мъж

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от dhtj » 15 Май 2017, 16:07

Много забавно :clap:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 233
Регистриран на: 27.04.2002
Местоположение: Dubai, UAE
Пол: Мъж
Кара: Е63 650i LCI
Мечтае да кара: M6 GC
Детайли за колата: Зил

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от KoolyO » 09 Юни 2017, 12:05

:clap:
Още! Още! Още!
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

Потребител
Аватар
Мнения: 23
Регистриран на: 17.07.2018
Пол: Мъж
Кара: E60
Мечтае да кара: DeLorean time machine

Re: Малко случки по Холандия

Мнение от T-1000 » 27 Юли 2019, 5:32

Чудесни репортажи!

Предишна

Назад към Страхотни истории

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook