Малко помощ за скоростна кутия /730/ Д - 2002

7-ма серия ('02 - '09)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Малко помощ за скоростна кутия /730/ Д - 2002

Мнение от d_angelov » 03 Апр 2012, 17:43

След изминаване 15-20 км , при спиране в момента когато колата спре напълно се получава едно рязко придръпване напред и тогава спира. Когато колата е студена или след престои това нещо го няма. Понякога това рязко придръпване е по-слабо. Смяната на скоростите нагоре и надолу е плавно и без забележки.

Аватар

Re: Малко помощ за скоростна кутия /730/ Д - 2002

Мнение от s_max » 13 Апр 2012, 22:21

На какви километри е колата?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 14 Апр 2012, 9:23

В тази тема е коментиран проблема:

http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=124&t=262413&p=2902010

Явно е известен проблем, за който има сервизен бюлетин, както е писал един от колегите. При мен го има същото 'лашкане' при спиране (от 2-ра на 1-ва) когато колата е позагряла, иначе докато е студена няма проблем (или не се усеща).

Колата е била в ДАРУ КАР преди по-малко от два месеца и са доливали масло в ск. кутия, правили са нещо по кардана и т.н. и се чудя дали нещата са свързани. Писах им - да видим какво ще отговорят след празниците.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 27 Апр 2012, 14:03

Писах до ДАРУ КАР пради време.

Чудя се дали смяната на масло на скоростната кутия има някаква "гаранция" и дали това придърпване при спиране (прави го на "D" и на ръчен режим M1/M2) може да се оправи с препрограмиране и ресетване на кутията. Долу се вижда какво са правили по автомобила:

Здравейте!

Преди по-малко от два месеца автомобилът е минал през сервиза - в прикачения файл е сметката по извършените ремонти.

В момента автомобила показва следния проблем по сервизна информация SI B24 17 07. Автомобилът е произведен 07/2004, и за него се отнася точка "C" (при спиране от скорост 2-3км/ч, скоростната кутия рязко превключва от 2ра на 1ва предавка).

SITUATION
IMPORTANT:
Depending on the production date of the vehicle, there are different situations and corrective measures that must be carefully followed. Running production changes in vehicle hardware and software divide these situations into three distinct production periods.

A. For vehicles produced from SOP up to and including 02/2003:
o A harsh 3-2 and/or 2-1 downshift when slowing to a stop
o A harsh downshift when accelerating at highway speeds
o A "clunk" noise during a 2-1 downshift while driving slowly to a rolling stop, or during a load reversal as described in SI B24 14 07 and SI B26 01 06.

B. For vehicles produced from 03/2003 up to and including 08/2003:
o A "clunk" noise during a 2-1 downshift while driving slowly to a rolling stop, or during a load reversal as described in SI B24 14 07 and SI B26 01 06.

C. For vehicles produced from 09/2003 up to and including 02/2005:
o A harsh 3-2 downshift when slowing to a stop

CAUSES
* EGS software calibration
* Driveshaft guibo coupling deterioration for "clunk" noise complaints

При посещението в сервиза е работено по карданнния вал и е сменяно маслото в скоростната кутия. Интересува ме дали отстраняването на проблема се покрива от гаранцията, която е дадена за труда и резервните части по тази сметка.

Очаквам отговоря ви!

Изображение

Отговор:
Здаравеите!

Оригиналните резервни части имат две годишна гаранция.
Ако проблема е свързан с тях,подлежат на гаранционно обслужване.
Диагностиката трябва да бъде извършена в оторизиран сервиз на BMW.

Н-к сервиз BMW
Илия Христов

Зачетох се в подфорума на петиците (E60/E61) и се оказа, че и други имат подобни проблеми, като проблема се решава с препрограмиране (без хардуерни интервенции) и/или ъпдейт на софтуера. http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=116&t=293236
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 28 Апр 2012, 14:32

Четох по чуждите форуми за 'ресетване' на адаптациите на скоростната кутия - доста простичък метод:

* Слагате ключа
* Натискате START/STOP бутона (без да палите колата, т.е. без натисната спирачка)
* Натискате педала на газта до долу и го задържате 30-40 секунди

Преди час го пробвах - определено има някаква разлика. Сега скоростите се превключват плавно, на 2000 оборота (както съм свикнал на Е38), това блъскане от 2->1 в началото изчезна, но после се появи (в доста по-лек вариант). Колата тръгва като докоснеш педала на газта и не се зачудва.

Естествено - тези неща постепенно ще изчезнат, когато колата се 'научи'/'адаптира' към стила на шофиране.

Ще питам един от колегите, дали може да се ресетне/програмира EGS с надежда това 2->1 ритане да изчезне евентуално през INPA:

F4 E65
Transmission
Gearbox Control module
F6 Activate
F3 Reset adaption values

Значи, ако ползвам ръчния режим на кутията и не й позволявам да включва M1 - всичко е наред, обаче на D при намаляване за спиране кутията включва от 2ра на 1ва - доста глупаво решение от нейна страна според мен да го прави толкова късно. Нормално 1-ва трябва да включи ~15км/ч и да забави колата (поне на Е38 е така) и няма никакво ритане. Ако в ръчен режим сменя от М2 на М1 докато се движа с 20км/ч - всичко е наред... намалява и после си спирам със спирачката, обаче не ми се занимава с ръчния режим.

Би трябвало с компютъра да могат да се нулират 6те таблици с данни и кутията да почне да се учи отново. При много хора това е решило проблема с ритането.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 29 Апр 2012, 13:06

Още малко тестове от днес - реших да покарам 20-30км в града на DS (предишните тестове бяха на D и М). Скоростите превключват както трябва при спиране.

Когато започна да намалявам плавно за спиране, кутията включва от 2ра на 1ва доста по-рано (около 20км/ч), усеща се моторната спирачка (вече!), остават 10-15м до пълно спиране - няма лашкане и спира плавно. Преди това превключваше от 2ра на 1ва когато колата е почти спряла и това лашкане беше осезаемо.

Следващите дни ще видя как ще са нещата и ще пиша пак.

Само ще спомена, че днес я карах 'пенсионерската' :) - плавно ускорение, плавно спиране - уж да се понаучи малко по-различно от преди (както се е научила Е38-цата).

След още малко каране, направих заключението (като един лаик), че Sport (DS) режима ползва твърдо зададени параметри за скорост/спирачка/смяна на скорости. Точно тези параметри не са наред при адаптивния режим. В DS режим всичко е наред и ми пасва - смяна на скорост при 2000 оборота при ускоряване, при намаляване на скоростта се ползва моторната спирачка, няма лашкане и блъскане и т.н.

Ако успея да намеря решение на 2-1 блъскането при спиране в адаптивен (D) режим, ще пиша пак.

// Подфорумът на Е65 сигурно е най-скучния в сайта :) Добре че е Воденичаров, иначе да съм се отказал да пиша. :)
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 760LI

Мнение от bubi23 » 03 Май 2012, 9:51

Здравейте, и аз имам някакъв подобен проблем с моята E66 - 760Ли, понякога когато включвам на задна скорост отказва да тръгне(все едно не е включено на скорост) или от време на време има едно леко придърпване, същото придърпване го има и когато карам с голяма скорост и си махна крака от педала на гаста - включва по ниска предавка с много силно придърпване, не го прави много често но се случва. Немога да си обясня , неми дава никаква индикация за скоросната кутия че има проблем, на диагностика също всичко е ок :?: :?: :?:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 03 Май 2012, 15:03

Пробвай нещата, които съм написал в по-горните ми съобщения. Също виж дали в D-Sport режим е същата работа.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e65 730d SE
Мечтае да кара: m5

Мнение от optimist » 06 Май 2012, 20:52

Така един ден бях настроен да експериментирам и ресетнах кутията с Лънч\универсален кодочетец .. Резултата е че започна да прави въпросния номер при спиране за сфетофар например освобождава с лек тласък които определено преди тва го нямаше...
Карах така една седмица градско ,нормално с навигатор :mhihi: се тая винаги преди спиране тласък...
Ресетнах я още веднъж нищо , така се случи че се наложи да карам около 300-400 км извън градско и изведнъж кутията се самоадаптира и започна да работи както се и очаква от нея. Предполагам че е свързано с извънградския режим на каране съветвам колегите да пробват с подобен метод изчистване на адаптациите и каране продължително извън града поне при мен помогна без некви безмислени драми и разходи ;)
Изображение

You sooooo want to hate these guys – they brag about the Ultimate Driving Machine and dammit they deliver exactly what they promise. In every sector expect definitive build quality and peerless engineering

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 06 Май 2012, 20:55

Това е много приятна новина :)

Другата седмица ще пробвам една разходка от 500км и ще пиша дали има промяна. Засега карам колата само на DS, за да избегна дразнещото лашкане.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Воденичаров » 07 Май 2012, 0:19

Как я караш на ДС, не ти ли ръмжи много? Мен много ме дразни в града като задържа до 3000 оборота.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 07 Май 2012, 8:14

Не, защото превключва някъде на 2000-2200 оборота, иначе на D превключва на около 1800 мисля.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 760LI

Мнение от bubi23 » 07 Май 2012, 23:10

Пробвах това където си писал с натискането на старт бутона и после педала на гаста, нещо не се получи май както си писал, може би е малко по добре отколкото беше но несъм сигурен, карах я и на спортен режим, много по добре е но не е гот с тия 445 коня и спортно става много кофти, докато натисна педала и трябва да скачам на спирачките. Ще се разходя към морето Юли месец и ще го направя това пак за да видя дали ще се оправи.

Назад към Е65/E66