Секретно меню за виждане на температурата на мотора

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Секретно меню за виждане на температурата на мотора

Мнение от CrazyElement » 22 Дек 2014, 18:04

Здравейте колеги,

Някой случайно да знае някакво секретно меню където мога да проверя температурата на мотора , че тез Е60 нали имат едни чертички на дизела от 4000 оборота до 5000 и принципно оптималния режим го водят като останат 4ри , проблема е , че дори след 15 мин каране и леко жопки стигнах едвам до 5тата чертичка , което е доста бавно преди си стигаше до 4тата за 0 време и като дигнах капака казанчето за вода е леко топло , а преди направо не можех да го барна, та вероятно имам някъде прецакан термостат , проблема е, че вече майсторите са в почивка :) и чак след нова година ама искам да си проверя температурата за да съм сигурен , че не качва градуса ами не , че просто тези чертички са се прецакали , защото то реално това не е датчик ами просто спекулации по форумите , че това показва.

Поздрави.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 5er

Re: Секретно меню за виждане на температурата на мотора

Мнение от aero » 22 Дек 2014, 18:12

няколко теми по-горе :yes:
Изображение

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 22 Дек 2014, 19:00

Без коментар за пореден път се изумявам от простотията на немския инж. , никъде в купето няма датчик освен тези тъпи малумни чертички които падат и те си падат просто по- бавно добре , че се сетих да проверя ... 60 градуса тръгвам карам 10 мин едвам стигам 65 спирам на светофара охлажда веднага на 63 ... малко повече гас дигни 67 и пак охлади честито на печелившите нито ми свети чек за колата нито сензор за температура тази кола е направена с цел да си е строшиш и да дадеш после 10 000 за ремонт , напълно възмутен това е просто без коментар кола без датчик за температура и при повреден термостат да не ти сигнализира ми ЯКО карай си на 60 градуса както и бих едни кик доуни миналиния ден , щото чертичките бяха паднали , чисто съм я рязал на 60 градуса а вари прави мотор сега :ranting: :ranting: :ranting:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 22 Дек 2014, 19:20

Колега, разсъжденията ти са в тотално грешна посока, но това е друга тема... Само ще ти кажа при мен как е, при 8 чертички температурата на мотара е 75+ градуса, до колкото си спомням при фейслифта тези чертички не играят...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 22 Дек 2014, 19:41

netmurder написа:Колега, разсъжденията ти са в тотално грешна посока, но това е друга тема... Само ще ти кажа при мен как е, при 8 чертички температурата на мотара е 75+ градуса, до колкото си спомням при фейслифта тези чертички не играят...

Да колега или още по зле ... караш колата си на 4 чертички мислиш , че е загряла а е на 75 градуса ... Това имам предвид без датчик в купето , без идикация за развален термостат ... просто можеш да си караш колата 1-2-3 10 години с развален термостат ... реално колата ми духа топло дори и на 60 градуса ... :( просто съм супер възмутен наистина ... много разочарован от марката.

EDIT: И ти си леко в грешка , ей сега пак се разходих с колата стига до 4ри чертички , защото темп отвън беше под 3 градуса , а забелязвам , че под 3 градуса колата си включва някаква перка чувам я като изгася колата доста силно се чува още някъде 4-5 сек и спира, мисля , че това е печката която се включва под определна темп и тогава колата качва много по-бързо градуса и почва да духа баня вътре веднага. И така 4ри чертички около 5 мин правя , чека на запален мотор още 72 Градуса ... много слабо значи от 1 год имам колата и съм я карал на около 70-80 градуса ... и аз се чудя що колата ми гори повече , въпреки , че се намери стабилно разлика в разхода като не беше загряла ми качи до 18 а сега като стигна на около 70+ падна до 15.5
Последна промяна CrazyElement на 22 Дек 2014, 20:17, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Мнение от goppe » 22 Дек 2014, 20:15

Колега, драмата с термостата не е толкова голяма, че чак да се разочароваш от автомобил като Е60. Все пак индикатор има, дали ще е стрелка или чертички на оборотомера пак има някаква индикация, както и има доста начини да се провери има ли проблем с температурата.

Иначе явно имаш проблем с термостатите, колегите препоръчват смяна и на двата термостата, за се отстрани трайно проблема, както и да имаш едно наум за топлообменника. Сменяй ги и отново ще си доволен от марката :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 22 Дек 2014, 20:17

Колега стигне ли колата до 75+ градуса, значи ще стигне и до 92. Аз от 2 години съм сменил и двата термостата и нямам никакви ядове, ти едва ли не искаш колата да ти говори какво трябва да направиш :D :D От време на време я следиш от скритото меню и това е, не е кой знае колко сложно, ако тръгни да прегрява повярвай ми ще се обади :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 22 Дек 2014, 20:19

goppe написа:Колега, драмата с термостата не е толкова голяма, че чак да се разочароваш от автомобил като Е60. Все пак индикатор има, дали ще е стрелка или чертички на оборотомера пак има някаква индикация, както и има доста начини да се провери има ли проблем с температурата.

Иначе явно имаш проблем с термостатите, колегите препоръчват смяна и на двата термостата, за се отстрани трайно проблема, както и да имаш едно наум за топлообменника. Сменяй ги и отново ще си доволен от марката :yes:

Да да малко остро реагирах , защото чеснто да ти кажа вече се побърках с тази кола :) не е болка за умиране , ама това е проблема , че чертичките пак си стават на макс :) ама реално пак не е на 90 , иначе термостата на радиатора го смених преди 1 год точно, беше протекъл , такаче предполагам остават този на ЕГР и на ск.кутия , ЕГР ми е запушен софтуерно и механично не знам дали това спира работата?! Ама и този на радиатора пак трябва май да го сменя защото може да са ми сложили някакъв китаец.

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 22 Дек 2014, 20:21

netmurder написа:Колега стигне ли колата до 75+ градуса, значи ще стигне и до 92. Аз от 2 години съм сменил и двата термостата и нямам никакви ядове, ти едва ли не искаш колата да ти говори какво трябва да направиш :D :D От време на време я следиш от скритото меню и това е, не е кой знае колко сложно, ако тръгни да прегрява повярвай ми ще се обади :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Няма тя стигна до 75 ама пак зе да си охлажда това беше заради печката :) , да бе ама се ядосвам много защото много си пазя нещата и знам, че каране на студен мотор не е хубаво, тука редовно казвам на мои приятели да си сменят термостатите карат по месеци на 60-70 градуса...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 22 Дек 2014, 23:11

Ще използвам темата на колегата, надявам се да няма нищо против. :) Отскоро имам Е60 525д фейслифт. Вчера реших да вляза в скритото меню да проверя как се движи температурата на двигателя по един маршрут от около 15 километра. Стигна до 85-86 градуса при нормално каране, а при изкачване за един момент отиде на 89. После дойде спускане и започна да пада като стигна до 78-79 градуса и впоследствие се въртеше около 80-82 при каране по равен участък. Стигам до извода, че има някакъв проблем. Предишният собственик (колега от форума) е сменил и двата термостата преди около 2 години и след това е минал 50 хил. км. Възможно ли е пак да са за смяна? Тия термостати да не са консуматив? :roll: Или да потърся проблема някъде другаде и къде евентуално?

P.S. Да добавя само още нещо - колата има head up дисплей с m-view и аз го използвам да следя температурата. Докато колата загрее между зеления и червения участък има и жълт, който постепенно намалява и според мен би трябвало да изчезне напълно при достигане на работна температура и да остане само зелен и червен. Но като се вгледах внимателно ми се струва, че при мен винаги остава една много тънка жълта лентичка, което ми говори, че колата не е съвсем загряла. Ето така изглеждат нещата за добиване на по-добра представа

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 22 Дек 2014, 23:49

dimodi написа:Ще използвам темата на колегата, надявам се да няма нищо против. :) Отскоро имам Е60 525д фейслифт. Вчера реших да вляза в скритото меню да проверя как се движи температурата на двигателя по един маршрут от около 15 километра. Стигна до 85-86 градуса при нормално каране, а при изкачване за един момент отиде на 89. После дойде спускане и започна да пада като стигна до 78-79 градуса и впоследствие се въртеше около 80-82 при каране по равен участък. Стигам до извода, че има някакъв проблем. Предишният собственик (колега от форума) е сменил и двата термостата преди около 2 години и след това е минал 50 хил. км. Възможно ли е пак да са за смяна? Тия термостати да не са консуматив? :roll: Или да потърся проблема някъде другаде и къде евентуално?

P.S. Да добавя само още нещо - колата има head up дисплей с m-view и аз го използвам да следя температурата. Докато колата загрее между зеления и червения участък има и жълт, който постепенно намалява и според мен би трябвало да изчезне напълно при достигане на работна температура и да остане само зелен и червен. Но като се вгледах внимателно ми се струва, че при мен винаги остава една много тънка жълта лентичка, което ми говори, че колата не е съвсем загряла. Ето така изглеждат нещата за добиване на по-добра представа

Изображение

Ми колега предполагам и ти си за някакъв термостат , попринцип колата трябва да държи точно 90 градуса или 92 или там колкото е оптималната за модела , така да играе , значи и ти си термостат сигурна. А аз да използвам сега твоя коментар и аз съм с хед уп дисплей обаче на мен ми показва само скороста , мигачите , темпомата и навигацията , имали някакъв начин софтуерно и аз да направя моя да изглежда така с оборотомерче :) ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 23 Дек 2014, 0:07

CrazyElement написа:Ми колега предполагам и ти си за някакъв термостат , попринцип колата трябва да държи точно 90 градуса или 92 или там колкото е оптималната за модела , така да играе , значи и ти си термостат сигурна. А аз да използвам сега твоя коментар и аз съм с хед уп дисплей обаче на мен ми показва само скороста , мигачите , темпомата и навигацията , имали някакъв начин софтуерно и аз да направя моя да изглежда така с оборотомерче :) ?

Доколкото знам трябва да бъде направен някакъв ъпдейт на софтуера и след това ти излиза в i-drive опцията да превключваш хедъп-а между нормалния режим, който ти описваш и т.нар. m-view с оборотомера. :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 25 Дек 2014, 20:32

Днес докато си карах по магистралата на темпомат със 140 км/ч, влязох в скритото меню и колата си държеше перфектно 90 градуса. Това го наблюдавах в продължение на 10-15 минути. Някой да има идея как е възможно веднъж температурата да е перфектна, а друг път така да се отклонява от оптималната? Външната температура беше сравнима и в двата случая - 5-6 градуса.

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 25 Дек 2014, 21:29

Е ти си добре аз карах днеска 120 км и повече от 63 градуса не постигнах даже падаше на 58 и няма нито един майстор , който да работи да го сменя този термостат :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 26 Дек 2014, 9:42

Може би и те като теб искат да празнуват Коледа!

Следваща

Назад към Е60/Е61