С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
На мен в аутобавария 170лв. С кола за ползване до като го сменят
Изпратено от моят SM-G930F с помощта на Tapatalk
- Я.Велинов
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E61 530d , E39 Touring
adovet написа:На мен в аутобавария 170лв. С кола за ползване до като го сменят
Това комплексна цена ли е? Масло+филтър+труд ? И какво масло ти сипаха?
- adovet
- старши ентусиаст
-
5в30 на шел новото. Измиване, пълен преглед и кола до другия ден
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Я.Велинов написа:vld написа:Аз пак смених маслото в дарукар.....
Колко пари ти излезна смяната там? И какво масло ти сипаха?
173лв. масло 5в30 + маслен филтър + труд.

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
adovet написа:5в30 на шел новото. Измиване, пълен преглед и кола до другия ден
Офертата на Ауто Бавария наистина е добра, но аз лично нещо все не им вярвам и си мисля, че ще ме минат, без да сменят нищо. Пък и не искам 5в30.
- adovet
- старши ентусиаст
-
Имам и камера в колата та като гледам до сега не са ме измамилиdextuar написа:adovet написа:5в30 на шел новото. Измиване, пълен преглед и кола до другия ден
Офертата на Ауто Бавария наистина е добра, но аз лично нещо все не им вярвам и си мисля, че ще ме минат, без да сменят нищо. Пък и не искам 5в30.
Изпратено от моят P00A с помощта на Tapatalk
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
adovet написа:Имам и камера в колата та като гледам до сега не са ме измамилиdextuar написа:adovet написа:5в30 на шел новото. Измиване, пълен преглед и кола до другия ден
Изпратено от моят P00A с помощта на Tapatalk
За колко г/д време я правят цялата процедура? Изчакват ли хубаво да изтече старото? Аз лично си слагам и добавки в маслото, съмнявам се там да ми сложат, дори и да им ги дам.
- Я.Велинов
- кандидат ентусиаст
-
Наистина им е добра офертата на ауто бавария, но сега ще тествам RAVENOL Super Synthetik Öl SSL SAE 0W-40 върху моя дизелЯк
и ще пиша отизиви по-натам.

dextuar написа:Поръчах
Честито колега, само да те предупредя - това масло по-принцип няма нужда от добавки - противоизносни или други, то си има всичко необходимо в него. Добавките вдигат също и пепелното съдържание и по-има смисъл да се слагат на нископепелни масла, освен ако не са някакви специфични, такива, че да не пречат на тия които идват с маслото. Даже някои производители изрично казват, да не се слагат такива в маслата им - например такъв текст имаше в онова писмо на Мотул дето го пуснах вчера.
- Я.Велинов
- кандидат ентусиаст
-
zaharia написа:dextuar написа:Поръчах
Честито колега, само да те предупредя - това масло по-принцип няма нужда от добавки - противоизносни или други, то си има всичко необходимо в него. Добавките вдигат също и пепелното съдържание и по-има смисъл да се слагат на нископепелни масла, освен ако не са някакви специфични, такива, че да не пречат на тия които идват с маслото. Даже някои производители изрично казват, да не се слагат такива в маслата им - например такъв текст имаше в онова писмо на Мотул дето го пуснах вчера.
Добре, а какво ти е мнението за добавките за "промиване" на двигателя преди смяна на маслото....има ли ефект и смисъл от тях?
Я.Велинов написа:Добре, а какво ти е мнението за добавките за "промиване" на двигателя преди смяна на маслото....има ли ефект и смисъл от тях?
Тук не мога да дам ясен отговор, обаче по принцип, ако се ползват хубави масла като тоя Равенол да речем, в него има достатъчно миещи добавки, които след няколко поредни смени ще го изчистят. Проблемите обикновено са у онези двигатели където маслото не е сменяно на време и са се образували дебели слоеве лак, отлагания и нагари, а ако наистина има дебел слой - струва ми се че очистване с добавка е изобщо невъзможно. Това като гледах как правят разкоксуване на бутала. В тоя случай трябва да се извади двигателя и да се обработват елементите един по-един. За мен най-ефективно и безопасно е при смяна да се налее някакво евтино масло, да се кара няколко стотин километра с него и да се източи и тогава да се налее новото, или пък като вариант към него или пък в старото масло да се сложи от тия по-дълго работещите добавки и да се покара с тях. С тия за промивка преди смяна едва ли може да се постигне някакъв значителен ефект. Мисля си, че като се сложи добавката и тя остане в неизливаемият остатък ще премине в новото масло и може да му направи нещо - нямам представа дали това на практика е така, но засега предпочитам да карам без промивки въпреки, че съм купил такава и си стои неизползвана. Същото е и с добавките - имам един Бардал Фул Метал и още не знам кога ще набера смелост да го сложа, макар, че той има уж укрепваща за износените части на двигателя функция.
Та пак да го напиша - слагайте хубави масла, те ще измият постепенно двигателя ако изобщо е замърсен, стига да ги сменяме навреме.
Иначе на който му се чете и се оправя с руския тук има много информация oil-club.ru, аз по-принцип от тук си черпя основната част от знания.
vld написа:Колега zaharia, кое е най-добро от нископепелните масла пълна синтетика за коли с ДПФ?
Колега върпосът е обширен, в момента не мога да ти отговоря подробно ще ти посоча някои масла за които веднага се сещам. Проблемът им е, че са прекалено скъпи и оттам неизгодни за употреба, защото могат да бъдат заменени с по-евтини алтернативи и просто се сменя маслото на макло по-кратък интервал.
Масла на естерна или ПАО основа.
Red Line Euro-Series 5W-30 - база естери, ПАО - цена в Европа към 20е за литър, в Русия май се продава и за около 12е, в САЩ ако вземеш 12опаковки излиза към 10$ за литър.
Amsoil European Car Formula 5W-30 - база ПАО, малко естери - цена около 12е за литър.
Motul 300V Ester Core 5W-40, Motul 300V Trophy 0W-40 - база ПАО, малко естери, възможно е да има и малко хидрокрек - цена от 12е, пепелта е 1%, а изискването за C3 e 0,8% т.е. са леко над среднопепелните.
RAVENOL VMP SAE 5W-30, база ПАО, молибден - цена 9е литър.
RAVENOL REP Racing Extra Performance SAE 5W-30 - база ПАО, естери, молибден и волфрам - цена около 13е
RAVENOL RUP Racing Ultra Performance SAE 5W-40 - база ПАО, естери, молибден и волфрам - цена около 13е
последните две са нови спортни масла, пуснаха ги преди месец, хвърлил съм им око и е много вероятно следващият път да налея едно от тях. Равенол имат още в тази категория, но няма да ги изброявам.
Castrol EDGE 0W-30(BMW Longlife-04) - база ПАО - това май трудно се намира цената е 8-10е за литър.
Aral SuperTronic 0W-30, Aral SuperTronic 0W-40 - база ПАО, малко естери, хидрокрек - цена около 7-8е, ако се вземе туба 20л излиза 5е за литър - най-евтиното масло което съм срещал на база ПАО.
BP Visco 7000 0W-40 -> същия производител като Aral, масла аналози с тях.
Маслата Мобил имат по малко ПАО от горните масла и може би трябва да се отнесат към следващата категория.
Mobil1 ESP X1 0W-30, Mobil1 ESP 0W-30 - ПАО, хидрокрек, естери - няма допуск на БМВ цена около 9,5е
BMW Twin Power Turbo, BMW Longlife-04, SAE 0W-30 - това е на база GTL и не знам дали може да го броим към пълната синтетика, но поне е по-добро от хидрокрека - цена 10е
Общо взето се вижда, че пълната синтетика е скъпо удоволствие. Повечето производители предпочитат да правят масла с по-евтина база висококачествен хидрокрек и GTL и да добавят към тях малко ПАО и естери или алкилирани нафталини, като резултат постигат близки качества с тези на пълната синтетика, а цената е приемлива и е в рамките на 7-8е
Mobil1 ESP Formula 5W-30 - ПАО, хидрокрек, естери - цена около 6,5е
Като имам време ще разширя горния списък и ще добавя някои масла от категорията крек/GTL с малко ПАО.
За който има време да чете - тук има списък от хубави масла по категории с препракти към анализите им, където е описано какво е предпологаемото съдържание и какви са им качествата. Списъкът не е пълен, в него липсват много нови масла появили се пред последните 1-2 години.
http://www.oil-club.ru/forum/topic/7906 ... ojl-kluba/
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Най-евтиното масло с PAO най-вероятно е
http://m.mannol.de/?action=accessory_ch ... er%200W-40
И 5w40 Elite (не се предлага в България).
Точно руснаците съм срещал да ги ползват.
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
http://m.mannol.de/?action=accessory_ch ... er%200W-40
И 5w40 Elite (не се предлага в България).
Точно руснаците съм срещал да ги ползват.
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Я.Велинов написа:Наистина им е добра офертата на ауто бавария, но сега ще тествам RAVENOL Super Synthetik Öl SSL SAE 0W-40 върху моя дизелЯки ще пиша отизиви по-натам.
Ако имаш DPF не е подходящото.
Спецификации
API SN / CF, ACEA A3 / B4
одобрения
Лиценз: API SN, MB-одобрение 229.5, Renault RN0700, Renault RN0710, Porsche A40, VW 502 00, VW 505 00, BMW Longlife-01