Услугите на КАТ :Как да не купим крадена кола !

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 706
Регистриран на: 11.10.2004
Местоположение: София
Пол: Мъж

Услугите на КАТ :Как да не купим крадена кола !

Мнение от vankata™ » 29 Сеп 2005, 23:41

Услугите на КАТ

Как да не купим крадена кола

КАТ може да ви помогне


Може ли да ни радва фактът, че статистиката за откраднати автомобили сочи спад? Към момента кражбите са намалели с 40% в сравнение с 2002 г. За същия период процентът открити автомобили е достигнал 60, съобщи за “Авто Журнал” г-н Мирослав Тончев от направление “Криминална полиция”.

Според наскоро проведено проучване в 1,5 милионна София изчезват средно по 8 – 10 коли на денонощие. За същия период в Мадрид с население 7 млн. се крадат средно по 100 коли. От тези данни едва ли можем да направим някаква съпоставка. Всеизвестно е че голяма част от крадените на запад автомобили се продават на изток, включително и у нас. За съжаление обаче, реална и пълна статистика за продажбата на крадени возила у нас не съществува.
Не съществуват и писани правила как да се предпазим от придобиване на крадена кола. Все пак добре е да знаем поне основните предпазни мерки. Първо правило е да изберем утвърдена автокъща. Не купувайте от непознати лица, за да избегнете измами с документи. В същата връзка е желателно собствеността върху автомобила да се прехвърли веднага. От КАТ препоръчват колата да се заплаща едва след като е преминала проверка по техните канали. Тази проверка е едномесечна и на нея подлежат всички автомобили нов внос. При други обстоятелства можете да се възползвате от услугата в полза на бъдещия си автомобил като подадете молба в КАТ срещу заплащане.

За извършване на проверката трябва да предоставите пълната документация на колата. Информацията се проучва подробно. Автомобилът се оглежда от експерти. Ако възникне съмнение за кражба, колата се предава за пълен оглед, като се образува и дознание по случая. Чрез РДВР се извършва проверка в масивите на Интерпол. Историята на автомобила може да бъде проследена до завода производител. КАТ има договори за обмен на информация и с лицензираните застрахователи, с които постоянно се провеждат срещи за предотвратяване на застрахователни измами. Самата кола се подлага на химически анализи и рентгенов контрол. По рентгеновата снимка на рамата се търсят промени по номерата. Този метод дава резултат само ако рамата е от метална сплав.
Проверката важи за самия ден, в който е извършена, а колата може да бъде обявена за открадната в по-късен момент. Собственикът може да не съобщи веднага за инцидента от страх, че крадците ще нанесат щети на возилото.
Органите на КАТ призовават гражданите да съобщават за кражбите своевременно на телефон 166.

Автокрадци ще обучават шофьори?
Малко преди редакционното приключване на списанието апаши задигнаха една от модерните учебни коли на автошкола “Рулан” в столицата. Автомобилът, Peugeot 406, бил паркиран пред дома на управителя на школата г-н Румен Христов. Предполага се, че кражбата е била планирана, защото возилото е било добре заключено и обезопасено с алармена система, за чието обезвреждане е необходим код. Колата е носела и отличителната табелка “У”. Според криминалисти кражбата на учебен автомобил е изключение. Може само да се гадае за какво ще бъде използвано возилото. Едва ли ще бъде с учебно предназначение и вероятно дублиращите педали ще бъдат демонтирани. А може би съществува “черна школа” за обучение на криминални шофьори…

Източник: www.avtojournal.com
::: vankata™ :::

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1171
Регистриран на: 4.04.2003
Местоположение: Варна
Пол: Мъж
Кара: BMW E46 323i
Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3, e92 M3

Мнение от DEFLEPPARD » 30 Сеп 2005, 6:26

аз пък смятам че трябва да се въведе закон които да задължава всички вносители на автомобили втора употреба да регистрирват возилата като внесени и сами да носят документите за проверка и кат да работят главно с тях и да им издават някакъв документ за всяка една кола че не е крадена и чак тогава да започва да се продава, а дори и да се минава технически преглед - никой освен мошениците нямат интерес от внасяне на счупени коли :idea:
[url=http://prikachi.com/images/247/7644247C.jpg[/img]http://prikachi.com/images/247/7644247C.jpg[/img[/url]

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1062
Регистриран на: 20.01.2005
Местоположение: у вкъщи
Пол: Мъж
Кара: мел
Мечтае да кара: танк

Мнение от XaMaB » 30 Сеп 2005, 15:21

Само как ще се навие някой да прокара закон за регистриране и технически преглед на внесените коли пета употреба?

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 199
Регистриран на: 7.07.2005
Местоположение: Sofia

Мнение от fastestbmw » 30 Сеп 2005, 16:02

XaMaB написа:Само как ще се навие някой да прокара закон за регистриране и технически преглед на внесените коли пета употреба?


Според мен, фактът, че още няма такъв закон, означава само че все още никой от "богоизбраните" не е надушил далавера в тая работа.
Спомнете си "острата" нужда от касови апарати на всяка сергия за плодове по пазарите... И после какво се оказа: купил еди-кой си 1 камион касови апарати тип "джобни" и, за да ги пробута, хоп: закон за касови бележки... Всяко чудо за 3 дни...
You meet many faces in town but you remember only a few
ANI4KA

баварски фанатик
Аватар
Мнения: 4554
Регистриран на: 26.03.2004
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 30 Сеп 2005, 19:12

А колко ли струва тази услуга да ти проверят колата? :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 756
Регистриран на: 11.11.2004
Местоположение: София

Мнение от kam_tod » 30 Сеп 2005, 19:20

то колкото и да струва услугата, ако започне да се ползва масово, ще се дават и парички на ръка. а това най-много го мразим - да плащам на катаджии. е преди малко пак дискутираха, че се крият и дебнат тия лисугери, д.. т... м..ца, та да изкарат некой лев, а по закон немат право. щото мене ми се свършиха точките в талона за некви дребни нарушения - от ченгели дето се крият и дебнат като лалугери, а тия дето се избиват по пътищата го правят, щото немало катаджии на инфарктните участъци да стоят показно. айде да не се приказва, че точни катаджиите ще ни помогнат на нас - шофьорите, че ще падна от смех :mhihi: :help: :mhihi: :help: :mhihi:
Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!
Разработва се нов форум! www.bimmer-bg.com

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1062
Регистриран на: 20.01.2005
Местоположение: у вкъщи
Пол: Мъж
Кара: мел
Мечтае да кара: танк

Мнение от XaMaB » 01 Окт 2005, 14:26

Малко страничен въпрос:
Дали няма да падне акта ако напишеш в него:
катаджиите дебнеха в храстите, изкачочиха на 5 м пред мен и за малко не причиниха ПТП (или както там му викат сега).

Ако не падане на акта, дали поне няма малко да им направят проблем на кафеджиите?

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1171
Регистриран на: 4.04.2003
Местоположение: Варна
Пол: Мъж
Кара: BMW E46 323i
Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3, e92 M3

Мнение от DEFLEPPARD » 01 Окт 2005, 18:48

XaMaB написа:...
най-много да се заядат яко и да ти напишат актове за всичко нередно - я за аптечка, я за пожарогасител, я за триъгълник, я за малка дълбочина на граиферите, я за несеветащ лампа... бе винаиг ще намерят за какво.... а по закон май нямат право да се крият... ама май и няма как да го докажещ това - не знам
[url=http://prikachi.com/images/247/7644247C.jpg[/img]http://prikachi.com/images/247/7644247C.jpg[/img[/url]

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 260
Регистриран на: 16.12.2010
Пол: Мъж

Re: Услугите на КАТ :Как да не купим крадена кола !

Мнение от гумата » 01 Юли 2018, 21:28

Основната дума е солидарност в случаите, когато сме пострадали от кражба или грабеж на кола.
Предлагам:
Всеки , на когото е открадната колата да изпише:
VIN- а, engine code,
Марка и размер гуми, цвят на колата ако е сменян цвета. Не пишете данни за наличие на GPS, защото се наблюдава колата и се чака по няколко дни дали няма да ги хване някой по колата! Крадените коли много често се оставят в друг квартал сред другите коли да престои на "профилактика" за gps. Просто търсете. Незабавно обявявайте кражбата в полицията по най- бързия начин след узнаването.
Крадците няма да пребоядисат колата или сменят гумите и джантите. Няма да им излезе сметката, ако колата не е съвсем нова.
Затова предлагам обособете специална тема за крадена кола и ограничете до следните данни:
VIN, рег.№, особености на колата/издраскано, счупено, гуми марка модел, джанти, снимка ако има
Всеки, който купува БМВ да може да извърши проверка и в този форум за издирвана кола по VIN
Ще пробвам да пусна темата като отделна в общия форум, но не вярвам, че може да я пуснат , а и не съм проверил дали има вече такава.
Ако получа помощ за доразвиване на данните за издирване на крадена кола ще е добре.
Ако някой от форума помогне идеята с вин декодер за крадените коли ще е ценно.

Назад към Основен Форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook